02 feb. 2017 | 11:52

Bat Bot este un robot biomimetic care poate imita zborul liliecilor

ACTUALITATE
Bat Bot este un robot biomimetic care poate imita zborul liliecilor

Noul robot Bat Bot este primul care poate să imite mișcările aripilor unui liliac cu la fel de multă agilitate ca animalul în sine.

Deși roboticienii au reușit să construiască tehnologii care să imite mișcările locomotorii ale păsărilor și albinelor, liliacul a reprezentat mereu o dificultate. Zborul acestuia este suficient de dificil și agil cât să le dea roboticienilor o bătaie de cap serioasă.

Liliacul poate realiza multe trucuri în zbor, lucru care se datorează stucturii sale scheletice foarte complexe. Pentru că animalul se folosește de mai mult de 40 de articulații din aripile sale în zbor, roboticienii au trebuit să realizeze o construcție similară în cazul lui Bat Bot, conform Cnet.

Bat Bot nu are tot atâtea îmbinări, dar construcția sa avansată îl plasează printre cei mai flexibili și autonomi roboți zburători. Ceilalți roboți biomimetici sunt deseori stângaci și limitați în mișcare, dar Bat Bot reușește să se apropie de agilitatea și flexibilitatea liliacului și impresionează cercetătorii prin eleganța zborului său.

Roboticienii au apelat la diverse trucuri pentru a ajunge la acest rezultat. Aceștia au redus numărul de articulații la 14 și s-au axat pe includerea acelor îmbinări care erau cele mai importante pentru mișcarea asimetrică și întoarcerile bruște. Și asta pentru că dacă ar copiat anatomia liliacului în totalitate, ar fi rezultat un robot prea greu pentru a putea zbura.

Construit cu oase din fibră de carbon, articulații printate 3D și o membrană de silicon de o grosime de 56 de microni, Bat Bot ajunge la o greutate de 93 de grame.

În acest fel, Bat Bot ajunge să se apropie foarte mult de aspectul și agilitatea unui liliac normal. Singura problemă pe care cercetătorii o întâmpină este legată de timpul scurt în care acesta poate zbura, ca urmare a tehnologiei limitate a bateriei.

Deși rezultatul final necesită mai multe modificări în timp, echipa de cercetători consideră că abilitățile lui Bat Bot îl transformă pe acesta într-o unealtă foarte bună pentru operațiunile de salvare și căutare.