30 mai 2017 | 13:15

Un artist sculptează în aur site-uri web. Cum arată acestea

ACTUALITATE
Un artist sculptează în aur site-uri web. Cum arată acestea

Jip de Beer este un artist olandez nonconformist care a avut o idee originală. Să sculpteze site-uri web în aur. Însă cum e asta posibil? Chiar dacă noi vedem doar o suprafață plată pe ecran atunci când accesăm o anume pagină de Internet, ele au în spate modele tridimensionale care sunt realizate în funcție de straturile de informație pe care le reprezintă.

Proiectul lui de Beer se numește ”Web Spaces” și are ca scop evidențierea așa numitelor straturi de ierarhie. O pagină web este formată din mai multe elemente care sunt dispuse pe câteva dintre aceste straturi de ierarhie. Unele sunt mai sus, altele sunt mai jos. Astfel că ne putem forma imaginie 3D a unor site-uri web, pe baza lor. Când ne uităm la radiografia unui site ne putem aduce aminte de hărțile clasice care sunt clasificate pe culori. De exemplu, munții care sunt reprezentați cu maro se află mai sus decât câmpiile care sunt reprezentate cu verde. Principiul e aclelași.

site-uri web reprezentare 3D

Modelul 3D al Google

Jip de Beer a realizat un plug-in pentru browsere care colorează diferitele elemente din straturile de ierarhie astfel încât putem obține o ”hartă” 3D. După ce analizează o reprezentare vizuală, artistul trece la treabă și începe s-o sculpteze ținând cont de codul și de tipul culorilor.

site-uri web google

Sculptură în aur a Google.com

Modelele pe care de Beer le-a realizat până acum sunt reprezentații ale Facebook, Google sau Wetransfer și sunt toate sculptate în aur, oțel, aluminiu, argint sau o combinație a tuturor acestor materiale. Artistul urmează să termine Facultatea de Arte din Groningen, Olanda și este fascinat de automatizare. El încearcă să-și optimizeze stilul artistic cu ajutorul programării, notează The Next Web.

site-uri web facebook

Sculptură în aur a Facebook.com

Artistul are și un site unde poți intra să vezi toată gama de sculpturi pe care le-a realizat, printre care și un model din aur al Wikipedia care a prins ceva rugină de-a lungul vremii. Conform lui de Beer, acesta arată chiar mai bine acum.