11 iul. 2017 | 14:19

Aproape trei sferturi din poluarea planetei este produsă de câteva companii

ȘTIINȚĂ
Aproape trei sferturi din poluarea planetei este produsă de câteva companii

Un număr mic de companii din întreaga lume sunt responsabile pentru cea mai mare parte din poluarea planetei.

Începând cu 1988 și până acum, doar o sută de companii din întreaga lume au produs 71% din totalul emisiilor de gaze de seră, arată un nou raport, Carbon Majors Report. Acesta arată cum un număr relativ mic de producători de combustibili fosili ar fi responsabili pentru schimbările sistematice ale emisiilor de carbon, conform lui Pedro Faria, director tehnic la CDP, cei care au publicat raportul, în colaborare cu Climate Accountability Institute.

Raportul arată că mai bine de jumătate din emisiile industriale globale înregistrate începând cu 1988 pot fi atribuite către doar 25 de companii private sau de stat. ExxonMobil, Shell, BP și Chevron se află printre numele mari de pe listă.

Un studiu al Carbon Tracker, din 2015, arată că firmele din domeniu riscă să piardă peste 2 trilioane de dolari din cauza investițiilor în proiecte pentru combustibili fosili, acestea având potențialul de a deveni inutile pe fondul progreselor energiei regenerabile, dar și al regulilor din ce în ce mai stricte pentru combustibili fosili.

Pe de altă parte, există un număr din ce în ce mai ridicat de companii care acționează în mod opus. Aproximativ 100 de firme mari, inclusiv Ikea, Google, Facebook și Apple și-au luat angajamentul de a folosi doar energie regenerabilă, în timp ce Volvo renunță la automobilele pe combustibili fosili începând cu 2019.

Top 10 producători de emisii de gaze de seră între 1988 și 2015:

  1. China (cărbune) – 14,3%
  2. Compania saudită de petrol – Aramco – 4,5%
  3. Gazprom OAO – 3,9%
  4. National Iranian Oil Co – 2,3%
  5. ExxonMobil Corporation – 2,0%
  6. Coal India – 1,9%
  7. Petroleos Mexicanos (Pemex) – 1,9%
  8. Rusia (cărbune) – 1,9%
  9. Royal Dutch Shell PLC – 1,7%
  10. China National Petroleum Corpm (CNPC)

Restul listei poate fi găsită aici.