Apple răspunde dezvăluirilor Wikileaks despre vulnerabilitățile iOS

Apple răspunde dezvăluirilor Wikileaks despre vulnerabilitățile iOS

Nu au trecut două zile de la dezvăluirile celor de la Wikileaks legate de practicile CIA, iar mai multe companii și instituții s-au simțit responsabile să răspundă.

În urmă cu puțin timp, Wikileaks a postat online o serie de câteva zeci de mii de documente. Toate pot fi descărcate de către oricine prin torrent într-un fișier 7zip de 518MB. Pachetul de documente în format text este intitulat Vault 7 și, în cea mai mare parte, detaliază soluțiile de hacking pe care agenția guvernamentală americană le are la dispoziție pentru a accesa informațiile internauților fără voia lor. Începând cu convorbiri criptate de pe iPhone și până la discuții desfășurate în jurul unui smart tv modern, se pare că toate pot ajunge în scurt timp pe serverele CIA.

Cum era de așteptat, având în vedere că au fost incluse referințe directe la iPhone și iOS, cei de la Apple s-au simțit nevoiți să investigheze și să facă un comunicat pe marginea acestui subiect. Nu de alta, dar astfel de informații îngrijorătoare ajunse online au potențialul să scadă brusc încrederea într-un brand de amploarea gigantului din Cupertino, urmând ca în momentul următor să scadă vânzările de terminale la nivel global.

Conform declarațiilor companiei americane, majoritatea vulnerabilităților dezvăluite în documentele postate de Wikileaks au fost deja acoperite prin diverse actualizări de software. Dacă este vorba de bug-uri de securitate noi, Apple a făcut promisiunea că le va remedia în cel mai scurt timp. ,,Deși analiza noastră inițială indică faptul că multe dintre problemele dezvăluite astăzi au fost deja acoperite în cea mai recentă versiune de iOS, vom continua să lucrăm pentru a adresa rapid orice vulnerabilități identificate. Încurajăm în permanență clienții să descarce cea mai recentă versiune de iOS pentru a fi siguri că dețin cele mai nou actualizări de securitate.

În aceleași documente s-a menționat că cei de la CIA pot trece cu brio peste tehnicile de criptare ale mesajelor folosite de WhatsApp, Telegram și alte servicii de chat. Rămâne să aflăm și opiniile oficialilor acelor companii, pentru a ne lămuri cât de gravă este situația.

Citește și: