Cercetătorii au descoperit că apa poate exista într-o nouă formă

Cercetătorii au descoperit că apa poate exista într-o nouă formă

Apa este unul dintre elementele fundamentale ale vieții de pe Pământ și, cu toate acestea, oamenii de știință de abia încep să priceapă complexitatea acestei substanțe bizare.

Cercetătorii au făcut o descoperire care va marca lumea științei- apa există în două forme lichide distincte, fiecare dintre acestea având o structură și o densitate diferită. Specialiștii s-au folosit de o tehnologie avansată pe bază de raze X pentru a studia apa în detaliu. Ca urmare a cercetării, aceștia au ajuns la concluzia că apa, în stare lichidă, nu cunoaște o singură fază, ci că de fapt ea fluctuează între două forme diferite- una cu o densitate mică și cealaltă de o densitate mare.

Încă din școală am fost învățați că apa există în trei forme distincte (lichidă, solidă și gazoasă), dar lucrurile nu sunt atât de simple. Apa poate exista și într-un al patrulea stadiu, de plasmă, iar chiar și cele trei faze cu care suntem familiarizați sunt mai bizare decât ne-am putea imagina. Spre exemplu, cu excepția mercurului, apa are cea mai mare tensiune superficială dintre toate lichidele și, spre deosebire de alte substanțe cunoscute, apa se extinde atunci când îngheață. De fapt, cercetătorii au descoperit 70 de proprietăți care sunt unice apei lichide.

Însă există o dezbatere îndelungată cu privire la ideea că apa poate cunoaște mai mult de o singură fază lichidă. Această idee se bazează pe faptul că se cunoaște deja că gheața (în stare amorfă, non-cristalină) poate exista în două forme -de densitate mare și mică, scrie Science Alert.

Până în acest moment, a fost dificil de studiat în detaliu schimbările moleculare care au loc la nivelul apei lichide. Însă, de această dată cercetătorii s-au folosit de razele X pentru a identifica mișcarea și distanța dintre moleculele H2O, în timp ce apa suferea transformări și trecea de la o stare lichidă, amorfă, la cea de lichid vâscos cu o densitate mai mică.

Noua proprietate descoperită ne arată că apa poate exista în două forme lichide diferite, la temperaturi joase.

Deși studiul nu poate fi confirmat decât în urma replicării sale de alte echipe de cercetători, el ne oferă o piesă importantă a puzzle-ului și ne arată cât de ciudată și fascinantă este această substanță despre care știm prea puține în prezent.