Apa alcalină: un beneficiu pentru organismul tău sau doar o farsă de mari proporții

Apa alcalină: un beneficiu pentru organismul tău sau doar o farsă de mari proporții

Nutriția este un câmp de luptă pe care toată lumea își aruncă opiniile și studiile realizate, dar nu toate merită să fie luate în seamă. Acesta este și cazul mult râvnitei ape alcaline care se bucură de popularizare în prezent, dar fără a exista un fundament științific care să ateste beneficiile ei.

Am mai dezbătut problema apei îmbuteliate, mult prea scumpe, și al cărui preț nu se merită, dar de această dată ne îndreptăm atenția asupra apei alcaline și a mult râvnitelor beneficii pe care consumul ei le aduce. Cât din ceea ce susțin studiile și companiile mari este adevărat și cât este un mit menit să atragă atenția cumpărătorilor?

Multe studii susțin că apa alcalină are proprietăți miraculoase și că îți hidratează organismul mult mai bine, având în compoziția sa elemente care pot fi benefice- calciu, siliciu, magneziu- și care sprijină buna funcționare a organismului, fiind implicată într-o serie de procese (digestie, neutralizare, hidratare). Din păcate însă, niciunul dintre aceste efecte nu este dovedit de știință și asta pentru că majoritatea studiilor sunt realizate pe șoareci, viermi sau pe un număr redus de oameni, notează Gizmodo. Așa că devine relevantă întrebarea noastră inițială- Este apa alcalină benefică sau este ea doar un suc de care se bucură oamenii bogați?

Apa alcalină: Cum o identificăm

Apa alcalină poate fi identificată pe baza pH-ului ei, care trebuie să fie de minimum 7, preferabil cât mai apropiat de 8. Pentru fiecare număr cu care pH-ul crește, scade și numărul de ioni de hidrogen pe care aceasta îi conține. Se ajunge la acest rezultat fie prin ionizare, fie prin adăugarea unor substanțe, precum sarea de lămâie sau bicarbonatul de sodiu.

Alcalinitatea este deja un cuvânt destul de popular în comunitatea persoanelor care țin regim, iar aceștia susțin că anumite diete pot face ca pH-ul din corp să fie mai alcalin. Acest lucru nu este necesar. Corpul tău nu are nevoie de această schimbare și nu vrea să-și schimbe pH-ul în timp ce încearcă să-și mențină homestazia. Dacă aceste proprietăți interne se modifică, ele semnalizează o problemă în organism.

Studiile științifice nu reușesc să elucideze misterul apei alcaline, dar subliniază posibilitatea ca ea să fie mai hidratantă pentru organism. Hidratarea se măsoară prin testarea coagulării sângelui, un sânge mai puțin vâscos indicând o hidratare mai mare a organismului. Cercetătorii au analizat efectele consumului de apă alcalină cu cele ale apei normale și au arătat că apa alcalină pare să hidrateze mai mult organismul la doar două ore după consum. Nu ne dorim să fim sceptici, dar trebuie să privim faptele, iar problema acestui studiu este a fost plătit de o companie producătoare de apă alcalină (Essentia).

Dacă încă crezi în beneficiile apei alcaline, există o rețetă care circulă pe internet și pe care o poți face cu ușurință de acasă, nefiind deloc costisitoare. Singurele ingrediente de care ai nevoie sunt bicarbonatul de sodiu și sarea de lămâie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: