AMD pregătește procesoare pentru smartphone-uri și tablete

AMD pregătește procesoare pentru smartphone-uri și tablete

AMD are planuri mari pentru revenirea pe piața procesoarelor, iar Ryzen pare să fie doar începutul pentru companie.

Momentan, Ryzen a fost lansat pentru sistem desktop, urmând să ajungă și pe platforme mobile și pe servere. Astfel, serverele vor primi Ryzen undeva în al doilea trimestru al lui 2017, urmând ca platformele mobile să beneficieze de această tehnologie în a doua jumătate a anului.

Arhitectura noilor procesoare a fost lăudată, dar mulți se întreabă de ce AMD nu a făcut mutarea către smartphone-uri și tablete. Loc pe piață există, deoarece Intel nu mai oferă soluții x86, iar AMD nu are de-a face cu problema unor costuri de fabricație uriașe, care au pus capac liniei de produse Intel.

O serie de documente ajunse la extremetech.com arată că AMD chiar pregătește intrarea pe piața mobilă. Numele de cod ”Little Foot” ne arată o arhitectură de procesor cu performanță ridicată și consum scăzut de energie, iar structura procesorului apare în imaginea de mai jos.

amd procesor mobil

Greg Favor, cel care s-a ocupat de această arhitectură, spune că procesorul K6, după cum este cunoscut, este remarcabil de eficient, ”fiind capabil să concureze cu procesoare Intel și ARM echivalente, doar că la prețuri mult mai mici, fără să compromită performanța și consumul de energie”.

AMD lucrează și la o placă video pentru noul procesor, aceasta fiind cunoscută sub numele de Rage. Designul acesteia este, însă, abia la început.

Compania speră ca noul procesor să ajungă pe piață la jumătatea lui 2018, fiind fabricat folosind standardul de 14nm. Rămâne de văzut cine va fi contractat pentru noile produse, dar cel mai probabil aceștia se vor orienta către Samsung sau GlobalFoundries.

Ce este dificil de estimat este compatibilitatea cu sistemele de operare. Windows, inclusiv varianta 10 Mobile, vor rula fără probleme, dar dificultățile apar la Android. Intel a avut o serie de probleme în compatibilitatea cu driverele grafice pentru Android, iar AMD ar putea avea de-a face cu aceeași situație, dacă vor să ofere un procesor compatibil cu sistemul de operare al celor de la Google.