Mașina făcută cadou de Hitler și transportată pe „roți umane“

Povestea automobilului transportat sute de kilometri pe brațe, deși era funcțional începe în anul 1940. A fost un cadou al lui Adolf Hitler la puțină vreme de la invadarea Poloniei de către Germania și izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1940, Adolf Hitler a rămas în istorie prin încă o acțiune, dar asta n-a avut de-a face cu războiul pe care l-a pornit în Europa. Hitler i-a făcut cadou regelui din Nepal, Truibhuvan, un automobil nemțesc marca Mercedes-Benz. Mașina era fabricată în 1938 și a rămas în istoria universală ca fiind primul automobil care a ajuns vreodată în Nepal, statul situat la cea mai mare altitudine din Asia.

Din cauză că în Nepal nu existau drumuri asfaltate între localități, automobilul de la Hitler a fost transportat într-un mod pe cât de ingenios, pe atât de dificil în capitala Katmandu. Câteva zeci de bărbați au cărat pe brațe mașina. Și nu pe o distanță scurtă, ci pe o lungime de câteva sute de kilometri.

Mercedesul a fost folosit de regele Truibhuvan până în 1955, la moartea sa. Și astăzi, la mai bine de 77 de ani, automobilul se găsește în stare bună, în Nepal. E drept, la un muzeu.

Dacă te întrebi de ce Adolf Hitler a făcut un așa cadou, ei bine, asemenea dictatorului Nicolae Ceaușescu, era extrem de atras de automobile. Preferata sa a fost o limuzină Mercedes-Benz 770K model W150. Aceasta avea sub capotră un motor de 155 de CP, dar putea ajunge la 230 de CP cu ajutorul unui compresor. La acea vreme, automobilul era cel mai scump din lume. Au fost realizate doar 80 de exemplare Mercedes-Benz 770K model W150.

Hitler avea și o obsesie pentru viteză. La un moment dat, cu câțiva ani înaintea Războiului, Hitler a decis ca Germania să dețină supremația în ceea ce privește recordul mondial de viteză. Din păcate, proiectul a fost abandonat și nemții nu au reușit să doboare recordul mondial de viteză care era deținut, la acea vreme, de britanici.

Citește și:
Etichete: