Acești senzori ne aduc mai aproape de lumea roboților din Westworld

Acești senzori ne aduc mai aproape de lumea roboților din Westworld

Gadget-urile purtabile devin tot mai mici și mai performante, iar acest senzor de presiune le va oferi roboților capacitatea de a simți.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au creat un dispozitiv miniatural care poate fi printat 3D direct pe pielea purtătorului. Mai mult decât atât, dacă aces senzor de presiune din silicon va fi atașat de un robot, îi va oferi acestuia simțul tactil care îi lipsește. Utilitatea sa este la fel de mare în cazul persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a simți din pricina unor deteriorări ale pielii.

Munca cercetătorilor implică printarea 3D a unor senzori care îți sporesc simțul tactil. Sistemul funcționează destul de simplu. Atunci când atingi senzorul, ai de a face cu o schimbare în conductivitatea electrică ca rezultat al modului în care atingerea interacționează cu dispozitivul. Gadgetul este compus din mai multe straturi de materiale printate 3D care au inițial formula unei cerneli, iar apoi sunt integrate pe materialul flexibil al dispozitivului, potrivit Digital Trends. Materialul este conectat printr-un conductor electric central care este foarte sensibil la presiune, oferindu-i dispozitivului abilitatea de a „simți”.

Tehnologia actuală este un senzor cu o lățime de 4mm care poate fi printat 3D direct pe mâna purtătorului și asta datorită cernelii pe bază de silicon. Mai mult, gadgetul este suficient de avansat cât să citească pulsul unei persoane.

Până în acest moment, cercetătorii au reușit să printeze acest dispozitiv doar pe o mână artificială, dar lucrurile se vor schimba destul de mult în următoare perioadă, căci în viitor specialiștii își propun să extindă acest concept în așa fel încât să poată fi printat pe o mână umană.

Deși poate că încă ne aflăm la o distanță considerabilă de cele mai performante și eficiente implementări ale tehnologiei, laboratoarele, precum cel al Universității Minnesota, permit îmbunătățirea dispozitivului.

Citește și: