Acești ochelari inteligenți focalizează pe orice obiect la care te uiți

Acești ochelari inteligenți focalizează pe orice obiect la care te uiți

Dacă ai nevoie de o pereche de ochelari care să te ajute în orice situație, nu vei mai avea foarte mult de așteptat.

Carlos Mastrangelo, creatorul acestor ochelari, a început să aibă deficiențe de vedere atunci când a ajuns la vârsta de 50 de ani, focalizarea la apropiere devenind o problemă. Acesta a devenit frustrat de faptul că vederea la depărtare era perfectă, dar la apropiere nu putea să observe detalii, ceea ce îi făcea probleme în viața de zi cu zi.

Mastrangelo, profesor de inginerie electrică la University of Utah, a decis să rezolve problema asta singur, realizând o pereche de ochelari inteligenți. Aceștia au fost expuși la CES și folosesc lentile care focalizează automat pe obiectul pe care purtătorul îi privește, chiar dacă obiectul se află la distanță sau aproape. Astfel, oamenii ce suferă de presbiopie nu trebuie să-și mai dea jos ochelarii constant.

Acești ochelari folosesc un senzor de distanță amplasat între lentile, ce se bazează pe lumina infraroșie pentru a calcula distanța dintre ochelari și un obiect. Apoi, senzorul dictează lentilelor lichide să își schimbe curbura, conform theverge.com.

Schimbarea cuburii lentilelor permite ochelarilor să se focalizeze destul de rapid, fiind nevoie de doar 14 milisecunde pentru ca aceștia să își schimbe distanța focală. În plus, bateria reîncărcabilă aflată în rama ochelarilor te ajută aproximativ 24 de ore după o încărcare.

Designul ochelarilor nu este tocmai cel mai modern, dar Mastrangelo și Nazmul Hasan lucrează deja la versiuni mai atrăgătoare. Următoarea generație de ochelari va avea capabilitatea de a urmări ochii purtătorului, astfel încât să poată înțelege mai bine unde se uită acesta.

Mastrangelo este de părere că ochelarii vor fi disponibili pe piață în aproximativ 2-3 ani și vor costa între 500 și 1000 de dolari. Deși prețul este destul de mare, creatorul lor consideră că merită prețul, având în vedere beneficiile.

Citește și: