16 mart. 2017 | 11:14

Aceste setări pentru browser îți pun în pericol datele personale

ACTUALITATE
Aceste setări pentru browser îți pun în pericol datele personale

Anumite setări pentru browser te pot ajuta dacă faci deseori cumpărături online, dar ți-ar putea pune și probleme.

Funcția de autofill din browser este mai mult decât binevenită atunci când faci cumpărături online, deoarece nu trebuie să-ți scoți constant cardul din portofel pentru a completa datele necesare. Informația apare automat, iar tot ce trebuie să faci este să confirmi plata.

Cu toate acestea, o descoperire făcută de un dezvoltator finlandez arată de ce timpul pe care îl câștigi cu ajutorul acestei setări pentru browser s-ar putea întoarce împotriva ta: hackerii au descoperit o metodă prin care pot accesa datele stocate în browser, arată latesthackingnews.com.

Într-un GIF postat pe Twitter și disponibil mai jos, Viljami Kuosmanen arată cât de simplu pot fi furate datele din browser. Dacă un hacker îți supraveghează activitatea online, acesta poate primi instantaneu toate datele disponibile în autofill, începând de la nume și prenume și continuând cu datele și mai sensibile, cum ar fi cele ale cardului.

Chiar dacă ești foarte atent atunci când folosești funcția de autofill pe care ți-o pun la dispoziție browserele și nu faci asta oriunde, cea mai bună variantă pe care să o ai în vedere este să renunți complet la completarea automată.

Dacă ai ghinionul să folosești autofill pe un laptop sau pe un telefon care îți este furat, hoții pot folosi datele introduse de tine în browser și pot să-și facă liniștiți cumpărături până apuci să blochezi cardul folosit. Anumite browsere, precum Chrome, au prostul obicei de a salva astfel de informații personale în mod predefinit. Pentru a dezactiva această funcție, trebuie să navighezi în Settings, apoi să mergi la Advanced Settings, iar apoi să debifezi căsuțele care apar în zonele Passwords și Forms.