Aceste hieroglife antice ne arată ce știau oamenii despre spațiu acum 5000 de ani

Aceste hieroglife antice ne arată ce știau oamenii despre spațiu acum 5000 de ani

Arheologii au descoperit un panou cu hieroglife cioplite în stânca de lângă un sat egiptean, El-Khawy, simboluri care ne-ar oferi mai multe informații despre ce știau oamenii despre spațiu acum mai bine de 5.000 de ani.

În roca descoperită în regiunea egipteană El-Khawy s-au conservat unele dintre cele mai vechi și mai mari hieroglife. Potrivit specialiștilor, acestea ar data din primele stadii ale evoluției scrisului hieroglific și ne oferă mai multe informații despre cum egiptenii din perioada antică și-au inventat sistemul unic de scriere.

Arheologii au descoperit, de asemenea, o altă cioplitură în stâncă, ce ilustrează o herghelie de elefanți și care a fost creată cândva între anii 4000 și 3500 î.Hr.

Cercetătorii au examinat descoperirile și au ajuns la concluzia că patru dintre semnele hieroglifice au fost cioplite în rocă în jurul anului 325o î.Hr.  În plus, persoanele care s-au ocupat cu cioplirea lor ar fi vrut să transmită un mesaj, căci simbolurile aveau cam 70 de centimetri înălțime și aveau o culoare mai deschisă, aproape albă, diferită de nuanța maronie a stâncii.

Unul dintre semnele realizate includ un cap de taur, pe un par scurt, un simbol care se regăsește și în alte zone din Egipt. Cercetătorii sunt de părere că taurul este un simbol al puterii regale, în timpul fazelor de formare a statului Egiptean. Celelalte trei semne includ două berze, poziționate spate în spate, cu o pasăre ibis între ele.  Oamenii de știință nu se sfiesc să interpreteze aceste simboluri și susțin că aranjamenul păsărilor sugerează că cele trei semne împreună ne spun ceva despre spațiu și despre ciclul solar.

Puse cap la cap cele patru simboluri amintite, mesajul ar suna în felul următor- „autoritatea regească asupra universului ordonat”, scrie Live Science. Deși interpretarea este mai mult o ipoteză de-a cercetătorilor, studiul ne arată că semnele descoperite ar fi fost poziționate în văzul lumii, lucru ce pare să sugereze că mulți egipteni din acea perioadă puteau înțelege mesajul care se transmitea pe baza lor.

Etichete: