Ecranul superflexibil care ne-ar putea oferi telefoane pliabile

Ecranul superflexibil care ne-ar putea oferi telefoane pliabile

Un nou tip de ecran flexibil cu touchscreen ar putea fi folosit pentru a crea display-uri pliabile și nu numai.

Samsung deja explorează posibilitatea unui ecran flexibil de câțiva ani încoace, dar progresele par să fie destul de lente. Cercetătorii de la University of British Columbia lucrează și ei la o asemenea tehnologie, aceștia reușind să realizeze un ecran cu touchscreen care se poate îndoi, dar care poate fi și întins.

Conform informațiilor oferite de către cercetători, senzorul este creat dintr-un gel extrem de conductibil, așezat între straturi de siliciu. Senzorul este capabil de recunoaștere a mai multor gesturi, cum ar fi apăsările sau glisările, și poate fi întins, pliat sau curbat. De asemenea, materialele din care este alcătuit ecranul sunt destul de ieftine.

Mirza Saquib Sarwar este un doctorand care lucrează la acest proiect. Acesta spune că munca lor combină capacitățile de detectare a presiunii (întâlniți la Apple 3D Touch), de detectare a gesturilor de tip hover (folosiți de Samsung AirView), dar și a altor senzori care sunt transparenți și pliabili.

Momentan, acest ecran flexibil este limitat la dimensiuni de 5×5 centimetri, dar poate fi transformat într-un display ieftin pentru dispozitive. Cercetătorii sugerează și posibilitatea de a integra senzorul într-o suprafață care răspunde la atingeri, iar costul ar fi de doar câțiva dolari pe metru pătrat de material. O astfel de suprafață ar putea fi folosită chiar și pentru detectarea numărului de persoane dintr-o cameră.

John Madden, conducătorul de doctorat al lui Sarwar, anticipează că o asemenea suprafață ar putea fi folosită chiar pentru crearea unor materiale asemănătoare cu pielea, pentru roboți, scrie fossbytes.com.