03 mai 2017 | 11:23

Acest robot înspăimântător poate pătrunde în craniul tău cu o rapiditate uimitoare

ACTUALITATE
Acest robot înspăimântător poate pătrunde în craniul tău cu o rapiditate uimitoare

Cercetătorii au creat un robot performant care îți poate găuri craniul în mai puțin de două minute, iar toate acestea în interesul sănătății tale.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah au creat un robot-burghiu care îți poate găuri craniul în decursul a numai două minute pentru a pregăti terenul pentru o operație pe creier. Deși acestă scenă pare desprinsă dintr-o distopie asemănătoare celei din filmele science-fiction, în care roboții cu inteligență artificială se folosesc de ființele pământene pentru a realiza experimente de laborator, cercetătorii susțin că invenția este creată în interesul sănătății tale.

Acest robot performant, controlat cu ajutorul unui computer, poate pătrunde într-un craniu uman în doar 2,5 minute, de 50 de ori mai rapid ca un medic, potrivit Digital Trends. Procedeul include tăierea unei deschideri în craniul pacientului, astfel încât creierul poate fi accesat de aparatura de care dispune medicul neurolog. Această invenție este utilă pentru că diminuează considerabil munca chirurgului. Unui doctor experimentat i-ar lua aproximativ două ore pentru a duce la îndeplinire o asemenea operațiune complicată. Iar reducerea timpului petrecut în operație înseamnă reducerea riscului de infecție.

Pentru ca robotul-burghiu să fie setat cu precizie, medicii se folosesc de tomografia pacientului, care conține informații despre structura și locația osului, dar și date cu privire la nervii și venele principale. Analizând aceste date, chirurgii programează burghiul, folosindu-se de o tehnologie 3D care are rolul de a alege ruta potrivită.

Avantajul acestui dispozitiv este că mașinăriile, atunci când sunt construite corect, nu simt oboseală și sunt capabile să ducă la îndeplinire sarcini repetitive cu aceeași precizie. Deși chirurgul este încă cel care ia toate deciziile și care trebuie să se asigure de buna desfășurare a procedurii, introducerea acestui element îi permite acestuia să-și centreze atenția strict pe aspectele cele mai importante ale operației.

Deși invenția, în sine, ne indică un progres incredibil al tehnologiei medicale, cercetătorii susțin că există câteva provocări pe care le implică un asemenea proiect, precum abilitatea de a conecta tehnologia 3D  cu precizie de „creierul” mașinăriei.