Acest dispozitiv îți dă posibilitatea să miroși culorile [VIDEO]

Acest dispozitiv îți dă posibilitatea să miroși culorile [VIDEO]

Culorile au miros, din câte se pare, iar aici nu vorbim despre mirosul proaspăt de vopsea aplicată pe diverse obiecte.

Probabil că tunci când ați citit titlul pentru prima dată v-ați gândit la conceptul de sinestezie și nu sunteți departe de adevăr. Într-adevăr, și prin intermediul acestei condiții neurologice se pot mirosi culorile. Acest tip de sinestezie este însă unul destul de rar, ca și cum n-ar fi deja destul de rar întregul fenomen. Sinestezia este și unul dintre cele mai interesante fenomene de acest fel, astfel că acum există și posibilitatea de experimentare a condiției cu un simplu echipament.

Proiectul este un efort comun realizat de către Erika Marthins, Arthur Moscatelli, Pietro Alberti și Andrea Ramirez Aburto, iar dispozitivul prin care poți mirosi culorile a fost realizat în cadrul unui workshop condus de către Nikas Roy.

Dispozitivul conic prin care miroși culorile este denumit sugestiv Bouquet, iar acesta a fost creat de la zero. Bouquet încorporează un senzor de culori și are încorporate o serie de mirosuri pentru culorile pe care le poți mirosi, așa cum se vede și în videoclipul de mai sus.

Pentru a prezenta dispozitivul, creatorii au printat și o serie de planșe care conțin patru culori, albastru, galben, roșu și verde, de care te poți apropia cu Bouquet pentru simți mirosul fiecăreia dintre nuanțe, arată boingboing.net.

Dispozitivul detectează culoarea pe care i-o prezinți, iar apoi îți oferă mirosul specific acesteia, Bouquet devenind astfel o extensie a simțurilor olfactive ale indivizilor care îl încearcă, oferind un tip diferit de realitate augmentată.