Acest burete revoluționar poate rezolva problema deversărilor de petrol

Acest burete revoluționar poate rezolva problema deversărilor de petrol

O deversare de petrol care are loc în mare sau în ocean prezintă provocări uriașe când vine vorba de curățarea zonei.

Un grup de cercetători de la Argonne National Laboratory a reușit să creeze un burete care colectează petrolul din apă, astfel că o deversare de petrol n-ar mai reprezenta o problemă atât de pare ca în prezent.

”Oleo-buretele” este creat dintr-o spumă poliuretanică, al cărei interior este acoperit cu suprafețe oleofile, care atrag petrolul din apă. Marea provocare a reprezentat-o modalitatea de a ”lipi” moleculele în interiorul buretelui. Acest pas a fost rezolvat cu ajutorul unei cercetări din 2011, tot de la Argonne, cercetătorii reușind să introducă nanostructuri într-un oxid metalic.

Buretele poate absorbi până la 90 de ori propria-i greutate, iar după folosire, acesta poate fi stors și, în unele cazuri, petrolul chiar poate fi refolosit. Cercetătorii de la Argonne încearcă acum să comercializeze materialul prin licențiere sau prin acorduri de colaborare, iar acesta ar putea fi disponibil pe piață în mai puțin de 5 ani, scrie arstechnica.com.

Buretele a fost testat îndelung într-un rezervor de cercetare cu apă sărată, din New Jersey, de unde a reușit să absoarbă atât petrol nerafinat, cât și motorină, indiferent dacă substanța se afla la suprafață sau la adâncime.

Seth Darling, co-inventator al buretelui și cercetător la Argonne Center for Nanoscale Materials, spune că ”materialul este extrem de durabil. L-am testat de sute de ori și l-am stors de fiecare dată, iar acesta nu prezintă nicio urmă de uzură”.

Cea mai mare problemă când vine vorba de o deversare de petrol o reprezintă substanța care ajunge la sub suprafața apei. Petrolul de la suprafață poate fi colectat relativ ușor, dar cel de sub nivelul apei prezintă provocări mult mai mari.

Citește și:
Etichete: