Această pisică a cucerit internetul datorită unei afecțiuni genetice

Culoarea ochilor a reprezentat dintotdeauna o fascinație, iar această pisică a cucerit internetul din pricina unei afecțiuni genetice.

Pisica pe nume Pam Pam are unii dintre cei mai impresionanți ochi, iar motivul pentru care irisurile ei au acest colorit se datorează unei afecțiuni destul de comune, numită heterocromia ochiului (heterochromia iridis sau, n limbajul popular ceacâr). Aceasta se caracterizează printr-o anormalitate a irisului, iar cei care suferă de această afecțiune au ochii de culori diferite.

Există mai multe tipuri de heterocromie, iar, în medicină, ea poate afecta culoarea irisului, a părului sau a pielii. În cazul de față, avem de a face cu un caz concret de heterochromia iridis, care afectează strict culoarea ochilor unei persoane sau a unui animal. Aceasta este de două tipuri, în funcție de coloritul pe care îl imprimă ochilor. În cazul heterocromiei complete, un iris are o culoare diferită de a celuilalt, iar în cazul de față putem vedea cum pisica Pam Pam are un ochi căprui și celălalt de o nuanță albăstruie, după cum putem observa în pozele expuse pe Bored Panda . În heterocromia parțială este o afecțiune mai puțin comună decât heterocromia completă și ea poate fi identificată prin coloritul diferit al irisului unei persoane, astfel încât în interiorul aceluiași iris putem identifica mai multe nuanțe.

Indiferent de ce tip ar fi ea, heterocromia este rezultatul excesului sau carenței relative a pigmentului melanină și ea poate fi moștenită genetic, devenind, în cazul anumitor rase de animale, o calitate specifică care se regăsește în cazul fiecărui exemplar. Amintim aici de rasa de pisici Angora Turcească sau de rasa husky, în cazul câinilor, unde heterocromia marchează puritatea rasei.

Heterocromia moștenită pe baze genetice nu este dăunătoare și poate fi întâlnită atât la oameni, cât și la animale. Heterocromia dobândită este determinată de răni, inflamații sau tumori la nivel ocular, dar ea poate fi cauzată și de unele medicamente folosite în prepararea picăturilor pentru ochi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: