Această aplicație poate identifica specii de păsări cu ajutorul unei simple fotografii

Această aplicație poate identifica specii de păsări cu ajutorul unei simple fotografii

Dacă nu ai ochiul format, atunci multitudinea de specii de păsări poate să-ți dea bătăi de cap când vrei să identifici pasărea pe care o vezi.

O nouă aplicație, Merlin Bird Photo ID, are de gând să rezolve această problemă, mulțumită tehnicilor de învățare automatizată. Aplicația poate fi folosită chiar și în locurile în care nu ai acces la internet. Tot ce trebuie să faci este să faci o fotografie în care apare o pasăre, sau să alegi una din galerie.

Momentan, aplicația este potrivită pentru a recunoaște doar specii de păsări din America de Nord, iar atunci când introduci o fotografie, alături de data și locul în care a fost făcută, aplicația îți oferă cele mai bune rezultate, alegând din cele peste 650 de specii din baza de date, arată futurity.org.

Aplicația a fost ”învățată” să recunoască diversele specii de păsări cu ajutorul a 1 milion de fotografii adunate mulțumită voluntarilor mobilizați de Cornell Lab. Atunci când utilizatorul încarcă o fotografie, Merlin alege speciile cele mai apropiate din punct de vedere al caracteristicilor, dar ia în calcul și locul fotografiei și perioada anului în care a fost făcută.

Precizia aplicației este de aproximativ 90% dacă fotografia este de bună calitate, procentajul scăzând dacă imaginea este neclară sau dacă pasărea nu a fost surprinsă în întregime.

Chiar dacă, momentan, aplicația este disponibilă doar pentru păsările din America de Nord, funcționalitatea acesteia va fi extinsă și pentru Mexic. Urmează apoi variante pentru America de Sud, Europa, Asia, Africa și Australia, astfel încât întregul glob să fie cuprins.

Aplicația este disponibilă atât în Google Play, cât și în Apple iTunes. Dacă aveți un drum în America de Nord, o puteți folosi, iar dacă nu, rămâne să așteptăm varianta europeană.

Citește și: