A apărut primul torrent cu un film Blu-Ray Ultra HD

A apărut primul torrent cu un film Blu-Ray Ultra HD

Primul torrent cu un film în format Blu-Ray și de rezoluție Ultra HD a apărut pe internet, după îndelungi așteptări din partea ”piraților”.

Indiferent de cât de puternice sunt mecanismele de protecție pentru conținutul multimedia, eventual acestea vor fi sparte. Asta s-a întâmplat deja cu DVD-urile și cu discurile Blu-Ray, dar și cu multe sisteme de protecție ale jocurilor. Protecția pentru discuri Blu-Ray UHD a fost ceva mai bună, însă se pare că nici aceasta n-a rezistat prea mult.

Primul torrent Blu-Ray UHD a apărut pe internet ieri, pe un tracker privat, UltraHDclub. Filmul despre care este vorba este The Smurfs 2, iar datorită rezoluției 4K a fișierului video, torrentul necesită 53GB de spațiu pe disc pentru a fi descărcat.

Acest torrent este destul de important pentru comunitatea ”piraților”, deoarece pentru a fi realizat, a fost nevoie de spargerea protecției de pe disc, de tip AACS 2.0. AACS este un acronim pentru Advanced Access Content System și reprezintă un sistem introdus în 2006.

Sistemul se bazează pe criptografie și criptare pentru a restricționa accesul la fișierele multimedia protejate. Atunci când discul și player-ul sunt verificate și sunt considerate conforme, discul poate fi decriptat și folosit.

Sistemul AACS a fost spart destul de repede, datorită cheilor de decriptare extrase din player-ele multimedia. Cu toate acestea, AACS 2.0 a fost considerat un sistem imbatabil, dar cei care au creat torrentul de acum ne dovedesc contrariul.

Dovezile ne sugerează că AACS 2.0 a fost învins de către crackeri, dar încă nu există informații concrete cu privire la acest fapt.

Discurile UHD au trei dimensiuni, 50GB, 66GB și 100GB. The Smurfs 2 are 105 minute și o mărime de 53GB, astfel că discurile de 66GB ar putea fi standardul pentru Blu-Ray UHD, iar filmele viitoare vor avea dimensiuni asemănătoare. Dacă AACS 2.0 a fost, într-adevăr, spart, atunci ne putem aștepta ca o mulțime de filme protejate de acest standard să apară pe internet în viitorul apropiat, scrie pcmag.com.

Citește și: