Westworld – Episodul X: Astfel de patimi oarbe au un sfârșit violent [PLAYFILM]

, 06 Dec, 13:32

Ultimul episod din Westworld ne confirmă teorii, ne dă răspunsuri la întrebări, dar reușește și să ne surprindă și să ne pună din nou pe gânduri.

ATENȚIE – ACESTE REVIEW CONȚINE SPOILERE

Până acum, am evitat să scriem recenzii ale episoadelor care să conțină spoilere, dar a devenit din ce în ce mai dificil să facem asta, mai ales în a doua parte a sezonului. Review-ul de acum ar fi fost unul dezamăgitor dacă aș fi folosit aceeași tehnică, mai ales că sunt mult prea multe lucruri de dezbătut în acest episod ce a durat o oră și jumătate.

Faptul că Bărbatul în Negru este William sau Billy este un element ce ni s-a arătat din ce în ce mai mult pe parcursul ultimelor episoade. Teoria aceasta, înainte de vizionarea ultimului episod, explică și este reliefată în același timp de alternarea timeline-urilor. Dolores și Billy se află într-un timeline de la începutul parcului, dinainte ca el să devină acționar majoritar în Westworld. ”Aventurile” de care are parte aici, îl conving, însă, să investească masiv în parc. Dincolo de aceasta, căutarea lui continuă pe tot parcursul timpului în care stă în parc, ajungând, într-un final, foarte aproape de ce își dorește.

Labirintul ne-a captivat pe toți prin ideea sa, încă de la bun început, dar de-abia în ultimul episod aflăm ce este acesta. Consider, mai degrabă, că labirintul pe care Arnold l-a imaginat în Westworld nu este un loc, așa cum William consideră în mod greșit, ci mai degrabă o stare. Este creat pentru gazde, așa cum Dolores o spune în repetate rânduri, fără ca William să înțeleagă. Labirintul este calea către conștiința de sine, iar centrul acestuia reprezintă atingerea acestui moment, de care Dolores are parte, în cele din urmă. Astfel, din ce vedem până acum, ea este singurul android din parc ce capătă conștiință de sine, prin toate acțiunile pe care le-a întreprins. Vocile lui Arnold, Bernard sau Ford devin, într-un final, vocea ei lăuntrică.

Maeve mi-a părut la fel de conștientă de sine până în scenele de final de aseară, doar ca să fiu luat din nou prin surprindere. Bernard, sau mai degrabă, Arnold, i-a dovedit lui Maeve că toate acțiunile sale de răzvrătire împotriva parcului au fost programate, arătându-i că știe chiar și ce va urma ca ea să facă. Maeve nu are liber-arbitru, cel puțin nu până ce ajunge în trenul prin care să iasă din parc. Deși Bernard vorbește despre ajungerea ei ”pe continent”, aceasta capătă, într-o străfulgerare, liber arbitru și ia decizia de a se întoarce în Westworld, de una singură. Faptul că răzvrătirea ei a fost programată și atent urmărită face mai ușor de înțeles de ce treceau neobservate în culise lucruri care ar fi trebuit să alarmeze personalul: pentru că ”cineva de sus” s-a ocupat de Maeve în mod ”sigur”.

Robert Ford nu are încotro de această dată, fiind nevoit să predea cârma celor de la Delos, în urma unui vot dat chiar și de către William (nu înțeleg încă exact de ce și William l-a vrut scos din joc). Acesta nu pleacă înainte de a-și anunța noul scenariu pentru parcul de distracții: cel în care se creează un nou neam. Noul scenariu începe cu Wyatt și cu o crimă, despre care Ford afirmă că este una făcută în urma unei decizii libere (Ford pare să facă o paralelă între uciderea lui Arnold de către Dolores, comandată de însuși Arnold, și crima ce urmează să aibă loc, Ford fiind ucis de o Dolores ce are conștiință de sine și care ia în mod voit această decizie). Scenariul începe cu un masacru al oaspeților de la banchet, Ford fiind primul care moare. Mi-e greu să cred însă că n-a fost voința sa să se întâmple asta, acesta încercând probabil să ”go out with a bang”, literalmente.

Evoluția conștiinței lui Dolores se întâmplă dincolo de voința lui Ford, din câte se pare, iar noul scenariu s-ar putea să se desfășoare într-un spațiu mult mai mare decât cel al parcului, dacă gazdele reușesc să-și croiască drum afară. Mi se pare dificil de intuit conturul unui sezon 2, mai ales că primul sezon se termină în asemenea fel. E și mai dificil de așteptat până în 2018, când se va lansa al doilea sezon din serial.

William nu este ucis de gazde și ultima sa reacție facială este de surprindere, într-un mod pozitiv, probabil pentru că se întâmplă exact ceea ce el a așteptat întotdeauna, ca ”jocul” să aibă mize reale. Cu un braț rupt de Dolores și cu celălalt atins de un glonț tras de o gazdă, pare că jocul a devenit destul de real. Dacă William scapă sau nu, totuși, asta probabil vom vedea peste un an și ceva. Dacă Ford a scăpat sau nu, vom vedea tot atunci. Trebuie să punem o astfel de problemă, având în vedere că în multe episoade din serial, vedem că Ford construiește o gazdă, fără să avem detalii despre aceasta. În ultimul episod, însă, gazda nu mai este pe ”masa de creație”. Dacă Ford s-a transformat într-o gazdă ce a fost ucisă, sau dacă Ford însuși a murit, urmând ca gazda să îi ia locul, e discutabil. Totuși, mintea lui Ford rămâne în Westworld.

Până în 2018, vă urez revizionare plăcută a primului sezon, având în vedere că avem de-a face cu foarte multe detalii ce scapă la prima vedere.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail