Westworld – Episodul V: ”Prieteni” nu e cuvântul potrivit [PLAYFILM]

Westworld - Episodul V: ”Prieteni” nu e cuvântul potrivit [PLAYFILM]

Povestea Westworld continuă, iar al cincilea episod al sezonului instituie o nouă dinamică, lăsând în plan secundar căutările filozofice.

Noul episod Westworld se deschide cu un dialog între Ford și o ”gazdă” ce pare să fie deja un partener frecvent de discuții. Ford ilustrează o poveste din copilărie ce ne oferă o parabolă cu privire la atingerea unui scop. După ce un ogar aleargă toată viața în cerc, după momeală, și o prinde, ce îi rămâne de făcut? Ce îi rămâne de făcut unui om care își face treburile zi de zi, dar are cândva șansa să-și atingă scopul vieții? Va rămâne, oare, cu ochii în soare, la fel ca ogarul? Asta probabil că vom vedea pe parcursul poveștii, în funcție de ce țel atinge fiecare personaj care pleacă într-o astfel de căutare.

Spre deosebire de celelalte sezoane, acesta este cel mai încărcat de acțiune, fie că vorbim de noi fire narative, de lupte corp la corp între gazde și oaspeți, de împușcături sau de scene de sex. Fiind o producție HBO, Westworld pare să mizeze pe sex în acest episod, într-o adevărată reeditare a Sodomei și a Gomorei într-un oraș de la graniță, Pariah. N-am să dezbat aceste scene, pe care le-am considerat de umplutură și cu o durată mai mare decât ar fi fost necesar.

Acest episod nu face decât să ridice mai multe întrebări telespectatorului și nu prea oferă răspunsuri cu privire la elemente din trecut. Cel mai important lucru pe care l-am remarcat în noul episod și despre care nu sunt sigur că este adevărat o reprezintă alternanța firelor temporale. Nu doar că există mai multe fire narative, dar e posibil să existe și mai multe fire temporale în care se petrece acțiunea. Asta ar putea explica faptul că una dintre gazde este ucisă în mod brutal, urmând să apară nevătămată și într-un rol total diferit, în altă zonă a parcului, fără să fi trecut prin laborator pentru reparații.

Scenariul în care sunt prezenți William și Logan pare a fi unul aflat în alt timp decât cel în care Omul în Negru este prezent în parc, cei doi părând a fi în trecut, vorbind despre moartea lui Arnold ca despre un eveniment recent, nu unul petrecut cu mai bine de 30 de ani în urmă – data exactă o aflăm în cadrul unei discuții pe care Dolores și Ford o au într-unul din visele lui Ford și în care Dolores se află în laborator. Tot aici aflăm că Ford nu consideră că între el și Dolores ar exista o relație de prietenie. În final, aflăm și că Dolores a învățat să mintă, dar nu voi intra în detalii despre acest moment. Pot spune doar că este extrem de revelator cu privire la vocile pe care aceasta le aude.

Am scris după ce am văzut al treilea episod cât de mult costă o zi în parcul Westworld. Mi-aș fi imaginat că lucrurile merg bine pe această parte, dar se pare că situația este diametral opusă, Logan știind că parcul pierde foarte mulți bani.

Am crezut că Ford are mână liberă în ceea ce privește administrarea parcului, dar aparent, există un consiliu care ar avea în grijă Westworld. Cu toate acestea, Ford este cel care ia deciziile, în continuare, chiar dacă există oameni importanți în jurul proiectului, Bărbatul în Negru fiind unul dintre aceștia. Asta descoperim în timpul unei discuții din parc, între cei doi, moment în care înțelegem de ce Bărbatul în Negru este un vizitator atât de vechi și perpetuu și cât de important a fost acesta la începuturile Westworld.

Sunt multe întrebări ridicate de acest episod, mult mai multe decât aș putea să scriu aici. Sunt șanse foarte mari ca eu să fi ratat unele elemente, iar ca în timpul vizionării, voi să descoperiți sau să ratați, de asemenea, diverse aspecte revelatoare ale universului Westworld. Ca să aduc recenzia la final, mi se pare extrem de interesant să văd că Dolores se aproprie de nivelul de conștiință proprie, având în vedere minciuna spusă în cadrul episodului, dar și modul în care aceasta răspunde într-o situație foarte tensionată. Vreau să aflu și dacă Dolores a avut mai mult decât o simplă viziune atunci când a ”văzut-o pe Dolores”, dar vreau să înțeleg și dacă Westworld te duce nu doar într-un singur punct din trecut.

Acțiunea din cadrul episodului este extrem de nuanțată și poate că uneori necesită să derulați puțin înapoi ca să surprindeți toate detaliile, dar teama de spoilere mă face să evit discuții mai detaliate despre asta, preferând să discut despre ideile din spatele întâmplărilor ce s-au petrecut în ultimul episod din Westworld.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: