20 feb. 2016 | 10:50

VSS Unity este noua navă spațială de la Virgin Galactic

ACTUALITATE
VSS Unity este noua navă spațială de la Virgin Galactic

După ce prima navă spațială a firmei Virgin Galactic a suferit un accident mortal acum doi ani, compania lui Richard Branson a decis să lanseze un nou model al navei SpaceShip Two, mai sigur.

Prototipul primei nave civile construite pentru călătoriile în orbita inferioară a Pământului, VSS Enterprise, a suferit un accident mortal în octombrie 2014, care s-a soldat cu moartea unuia dintre cei doi piloți de teste. Tragedia nu a oprit Virgin Galactic să dezvolte mai departe un nou prototip de navă care să-i ducă pe potențialii clienți cu bani în spațiu.

Nava a fost, aparent, numită VSS Unity de către nimeni altul decât Stephen Hawking și este primul aparat construit integral de către The Spaceship Company, departamentul de fabricație aero-spațială a Virgin Galactic. Așa cum era de așteptat, compania britanică a implementat o serie de îmbunătățiri capitale care să prevină un dezastru asemănător cu cel din 2014.

Totuși, noua navă SpaceShip Two, modelul fiind aproape identic cu prima navă din 2014, nu va decola către orbită prea curând. Aceasta va trebui mai întât să parcurgă o serie de teste extrem de riguroase care să permită echipei de tehnicieni și a noilor piloți o familiarizare completă cu noul aparat, până când aceasta va putea duce clienți până în spațiu.

Ultima fază a testelor va include echiparea navei cu motoarele necesare pentru a o urca la o altitudine de 80 de km astfel încât membrii echipajului să fie considerați de către NASA și forțele aeriene americane drept astronauți.

Se pare că această navă a fost în construcție timp de doi ani, fiind completă într-o proporție de 65% atunci când accidentul primei nave a avut loc acum doi ani. Pentru a demonstra că a învățat din greșelile accidentului compania britanică a reparat cauza erorii ce a dus la accidentul fatal. Pentru a evita viitoare dezastre, un sistem computerizat a fost introdus. Acesta va interzice aplicarea de manevre interzise în condiții periculoase, situație care a dus inițial la pierderea  de vieți omenești.