Poți ajunge la închisoare, dacă accesezi aceste site-uri

Poți ajunge la închisoare, dacă accesezi aceste site-uri

Site-urile cu conținut îndoielnic, precum cele ale ISIS, te pot trimite la închisoare, dacă intri pe lista neagră a autorităților, arată stiridinlume.ro.

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost condamnat de un tribunal din Ardèche, Franța, în urmă cu o săptămână, în baza unei noi legi, destul de controversate. Conform digitaltrends.com, poliția a descoperit istoricul de căutări din browser după ce a efectuat un raid în casa individului.

Autoritățile au descoperit imagini pro-ISIS, dar și videoclipuri cu execuții pe telefonul său mobil, pe calculator, dar și pe un stick USB. Calculatorul acestuia avea ca wallpaper steagul Statului Islamic, iar parola de la calculator era ”13novembrehaha”, o referință către data la care teroriștii au ucis 130 de persoane la Paris. Poliția spune că individul vizita site-uri jihadiste de mai bine de doi ani.

Bărbatul ce are de ispășit o pedeapsă de doi ani s-a apărat în timpul procesului, susținând că a vizitat site-urile pentru a ”face diferența între Islamul real și cel fals”. Acesta nu a fost luat în vizor de către serviciile secrete înainte de acest eveniment, iar cazierul său avea doar pete minore.

Arestarea individului, ce se află la închisoare din data de 25 noiembrie, se bazează pe o lege care face din vizionarea constantă de site-uri teroriste, precum cele ale ISIS, o faptă penală. Problemele pot fi ocolite dacă aceste site-uri sunt vizitate cu ”bună credință, pentru a cerceta, informa publicul, sau în scopuri judiciare”.

Bărbatul a fost descoperit după ce autoritățile au făcut verificări la o altă persoană, aflată în aceeași regiune. Serviciile au posibilitatea să supravegheze și să facă percheziții fără mandat, conform stării de urgență din Franța.

Franța a început să blocheze anumite secțiuni de internet pentru a preveni radicalizarea online. După atacul din 2015, de la Charlie Hebdo, o nouă lege a fost adoptată, care permite guvernului să blocheze site-urile care promovează terorismul, fără să obțină un ordin judecătoresc.