Viitorul energiei alternative: cât de relevant va mai fi petrolul pe termen lung

Viitorul energiei alternative: cât de relevant va mai fi petrolul pe termen lung

Dacă în anii ’80 lumea trăia cu groaza epuizării bazinelor mondiale de țiței, prevestind un viitor în stil Mad Max în care oamenii se luptă cu sălbăticie pentru puținele rafinării funcționale, în ziua de azi petrolul este aproape omniprezent și mai mult, acesta este disponibil la un preț extrem de mic.

Deși petrolul și gazele naturale domină și vor domina pentru o bună bucată de vreme infrastructura globală, semnele că aceste resurse naturale ”clasice” încep să piardă teren în favoarea alternativelor ”verzi”, precum precum energia solară, sau alte resurse alternative, încep să se vadă din ce în ce mai tare.

Multă lume consideră că prețul extrem de mic al țițeiului la scară globală este impus de factori politici și deși această afirmație poate fi parțial adevărată, nu oferă explicația completă a fenomenului. Conform celor de la Forbes, parte din motivul pentru care prețul țițeiului este extrem de mic este datorată avansului pe care industriile occidentale l-au făcut în adoptarea de surse de energie alternativă.

Deși ar avea nevoie în continuare de gaz natural și curent generat de centralele nucleare, Statele Unite ar puteea reduce nivelul emisiilor de carbon cu până la 78% față de cel din 1990 dacă ar trece pe energie solară și energie eoliană. În caz că regimul meteo nu ar ajuta la generarea de curent pe cale naturală, infrastructura americană tot ar trebui să se bazeze pe generatoare clasice de curent, însă în proporții mult mai mici decât o face acum.

De asemenea, industria auto, cel mai mare beneficiar al industriei mondiale a petrolului tinde să se schimbe radical în această perioadă. Motivați de succesul mașinilor Tesla, mulți fabricanți majori de automobile fac eforturi considerabile să-și îmbogățească oferta de mașini ”eco”, în special cele dotate cu motor electric.

Această nouă realitate nu poate duce decât la o singură concluzie: țițeiul va costa mai nimic în 40-50 de ani de acum încolo. Dacă acum 20 de ani lumea preconiza exact inversul, că petrolul va fi la fel de scump ca platina, iar războaie mondiale vor începe din cauza lui, acum se pare că nimeni nu va mai da doi bani pe ceea ce se numea odată ”aurul negru”. Cei de la Forbes argumentează că situația petrolului se va asemăna cu cea a Internetului. Dacă în anii ’90 cablurile de fibră optică erau întinse pe fundul oceanului cu niște costuri imense, astăzi Internetul costă aproape nimic și se află la îndemâna oricui. Sateliții și conectivitatea 4G au ajutat la ieftinirea conexiunii la Internet, făcând din aceasta un bun comun, indispensabil în ziua de azi.

Cam același lucru se crede că se va întâmpla și cu piața petrolului. Cum alternativele la țiței sunt din ce în ce mai multe, iar momentan, politica mondială ține prețul acestuia jos, se pare că nu vor mai fi motive ca în viitor prețul petrolului să crească la loc. Acest fapt va duce, inevitabil, la schimbarea infrastructurii mondiale, așa cum o știm noi de cel puțin o sută de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: