Vei avea nevoie de un calculator mai bun pentru a rula Windows 10

Vei avea nevoie de un calculator mai bun pentru a rula Windows 10

Specificațiile minime necesare pentru rularea Windows vor crește pentru prima oară după mulți ani de zile.

După cum probabil știți deja, Windows 10 va beneficia de un update în data în care va împlini un an de când a fost lansat oficial pe piață. Astfel, după 29 iulie, Windows 10 nu va mai fi disponibil sub forma unui upgrade gratuit. Microsoft își propunea ca Windows 10 să ajungă să fie instalat pe nu mai puțin de un miliard de terminale în maxim trei ani de la lansare. În cazul în care rata de creștere actuală este menținută, obiectivul pare unul realizabil.

Însă acest lucru va fi greu de realizat, având în vedere că sistemul de operare nu va mai putea fi obținut în mod gratuit. Trecând peste acest lucru, trebuie să știți că viitorul update pentru Windows va veni și cu noi specificații minime pentru sistemele pe care este instalat. Astfel, după cum scriu și cei de la Ars Technica, veți avea nevoie de calculatoare cu minimum 2GB RAM pentru a avea parte de cea mai bună experiență atunci când rulați versiunea pe 32 de biți.

Cerințele vor fi similare celor pentru versiunea de 64GB, care a necesitat 2GB încă de la introducerea versiunii Windows 7. Schimbările acestea vor fi cele mai importante din ultimii șapte ani de zile.

În 2006, odată cu prezentarea Windows Vista, utilizatorii erau nevoiți să aibă un procesor de 1GHz, o placă grafică compatibilă cu DirectX 9.0 și un hard de cel puțin 40GB, dintre care 15GB să fie liberi. Din fericire, cerințele respective au fost păstrate în perioada următoare, astfel că majoritatea sistemelor le îndeplineau atunci când Windows 10 a fost lansat.

În prezent, Windows 10 este instalat pe mai mult de 300 de milioane de dispozitive din toată lumea, dar trebuie să știți că a fost disponibil sub forma unui upgrade gratuit pentru toți cei care dețineau Windows 7, Windows 8 sau 8.1 cu licență.

Citește și: