27 ian. 2016 | 17:58

Unul dintre cei mai mari producători de avioane a fost lichidat

ACTUALITATE
Unul dintre cei mai mari producători de avioane a fost lichidat

Antonov, unul dintre cei mai cunoscuți producători de avioane, a fost lichidat de către autoritățile ucrainene.

Guvernul ucrainean a lichidat producătorul de avioane Antonov, toate activele companiei urmând fiind deja trasnferate către grupul Ukroboronrpom. Mișcarea era una așteptată de către experții în domeniu, zvonurile în legătură cu acest lucru începând să apară încă din luna septembrie a anului trecut, atunci când Ucraina a încetat colaborarea cu Rusia în domeniul construcției de avioane. Ukroboronrpom este un grup alcătuit din mai multe companii, fiind activ în industria de apărare.

Deși numele ei este aproape sinonim cu industria aeronautică din Ucraina, Antonov a fost înființată în 1946 în Novosibirsk. În acea perioadă era un centru secret care se ocupa cu proiectarea avioanelor sovietice. Compania a fost nevoită ulterior să schimbe Novosibirskul cu Kievul, iar pe parcursul anilor a fost responsabilă pentru creare unor aeronave extrem de cunoscute precum An-124 Ruslan sau An-225 Mriya.

Antonov An-225 Mriya este cel mai mare avion din prezent, atât din punct de vedere al greutății și al lungimii, cât și al anvergurii. Singurul exemplar a fost construit la finalul anilor ’80 și se bazează pe șase turboventilatoare. S-a dorit construcția unui al doilea model, însă din diverse motive, aceasta nu a fost dusă la capăt. Unul dintre scopurile avionului la momentul creării acestuia era transportarea vehiculului aerospațial ”Buran”.