23 mai 2016 | 16:32

Un hacker a donat banii furați pentru a susține lupta împotriva teroriștilor ISIS

ACTUALITATE
Un hacker a donat banii furați pentru a susține lupta împotriva teroriștilor ISIS

Chiar și infractorii din mediul online susțin lupta împotriva terorismului.

Războiul din Siria a creat o situație extrem de dificilă pentru populația din interiorul țării. În fața unei amenințări uriașe precum Statul Islamic, multe comunități sunt nevoite să-și găsească singure resursele pentru a supraviețui, fiind incapabile de a primi ajutoare din regiunile înconjurătoare. Kurzii, de exemplu, au reușit să atragă atenția tuturor, datorită numeroaselor lor victorii în lupta împotriva Statului Islamic.

De fapt, aceștia se pare că au reușit să impresioneze chiar și un hacker, care de curând a donat echivalentul a 11.000 de dolari în Bitcoin pentru a susține regiunea Rojava, din nordul Siriei. După cum scriu cei de la Ars Technica, banii ar fi fost furați, însă hackerul a preferat să nu menționeze numele victimei. Asta deoarece s-ar afla în mijlocul unei operațiuni care ar putea genera fonduri adiționale pentru susținerea kurzilor.

Hackerul, care folosește numele „Phineas Phisher,” „Hack Back!” și „@GammaGroupPR,” în mediul online, s-a declarat impresionat de proiectul celor din Rojava.

”Se află într-o situație extrem de dificilă, fiind atacați de ISIS pe de o parte și de Turcia, aliatul Statelor Unite, pe de altă parte. Și, totuși. într-o regiune pe care vestul o privește ca pe una înapoiată, ei construiesc o societate care a adoptat valori precum democrația sau egalitate între sexe. Și toate acestea au loc în timp ce se luptă cu ISIS și câștigă, spre deosebire de armata irakiană, antrenată și echipată de americani”, a declarat cel care a făcut donația.

Banii au fost oferiți prin intermediul unei donații pentru o campanie online a celor din Rojava. Până în prezent, campania a primit în jur de 29.000 de dolari, însă, grație hackerilor, încasările ar putea depăși chiar un milion. Din câte se pare, scopul kurzilor este de a achiziționa două camioane, un buldozer de mici dimensiuni și un hangar. În viitor, autoritățile din Rojava își doresc să recicleze deșeurile animale pentru a crea îngrășăminte ecologice.