Un covor de iarbă din plastic ar putea da energie electrică cu ajutorul vântului

Un covor de iarbă din plastic ar putea da energie electrică cu ajutorul vântului

Vântul care bate deasupra acoperişurilor noastre este o potenţială sursă de energie, pe care chiar nu ar fi rău să o valorificăm.

În această idee, a fost creat un nou tip de generator de energie eoliană, total diferit de orice există în prezent. Este vorba despre niște covoare, care au la suprafaţă benzi de plastic. Acestea se leagănă în vânt la fel ca iarba, utilizând astfel energia eoliană regenerabilă. Generatorul e construit prin fixarea benzilor flexibile de plastic pe un bord, astfel încât acestea să stea în picioare, precum piesele de domino. Fâşiile au nanofire pe una din feţe şi un strat de oxid de indiu şi staniu pe cealaltă parte.

Atunci când benzile sunt agitate de vânt, nanofirele bat şi se ating de suprafaţa cu oxidul de indiu şi staniu de pe benzile vecine. Acest contact temporar permite electronilor să sară de pe un material pe altul, creând astfel un curent, fenomen cunoscut sub numele de efectul triboelectric. Acest ”covor” din benzi speciale, instalat pe un acoperiş cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, „ar fi capabil să furnizeze o energie electrică de 7,11 kW. Aceasta ar asigura cea mai mare parte a necesarului de electricitate dintr-o gospodărie”, a declarat Weiqing Yang, de la Universitatea Southwest Jiaotong din Chengdu, China.

Yang a lucrat la proiect împreună cu grupul lui Zhong Lin Wang, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, Atlanta. „Comparativ cu o turbină eoliană, nanogeneratorul nostru triboelectric (TENG) este eficient în recoltarea energiei eoliene inepuizabile, care suflă din orice direcţie. Sistemul de recoltare este foarte simplu de făcut şi uşor de extins pe o scară mai largă şi la sistemele mai mari”, afirmă Yang pentru New Scientist.

Până în prezent, generatorul a fost testat doar în laborator, folosind un ventilator electric şi un model de ”covor” cu 60 de benzi pe acoperiş. Această instalaţie a generat suficientă energie electrică pentru a aprinde 60 de LED-uri. Benzile au fost stimulate de curenţi de aer relativ slabi, de 21 de kilometri pe oră. „Cantităţi semnificative de energie se pot obţine cu ajutorul acestei metode, dar însă suntem departe de a instala aceste dispozitive pe acoperişurile construcţiilor noastre”, afirmă Fernando Galembeck, cercetător care investighează recoltarea energiei la Universitatea din Campinas în São Paulo, Brazilia.

Galembeck consideră că este extrem de importantă şi tehnologia de stocare a energiei. Crucial pentru succesul acestui sistem va fi capacitatea de a permite unei cantităţi variabile de energie generată în condiţii de vânt blând, care să fie stocate până când va fi nevoie de aceasta. Yang a afirmat că sunt în căutarea unei soluţii de stocare, precum şi de lucru, în vederea integrării nanogeneratoarelor cu panouri solare şi stimularea producţiei lor. „Conceptul este extrem de promiţător, dar realizarea acestuia depinde de trecerea la alte materiale”, a subliniat Galembeck.

Citește și: