Traian Vuia, sărbătorit în Franța la 110 ani de la primul său zbor

Traian Vuia, sărbătorit în Franța la 110 ani de la primul său zbor

În localitatea franceză Montesson, aflată la 20 de km distanță de Paris, a avut loc vineri o ceremonie de celebrare a inventatorului român Traian Vuia, cu ocazia aniversării a 110 ani de la zborul lui Traian Vuia.

La ceremonie au participat ambasadorul Luca Niculescu, precum și singurul român care a zburat în spațiu-Dumitru Prunariu. Ziua de 18 martie 1906 a înregistrat primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum şi primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, ceea ce îi dădea aspectul unui liliac. Motorul funcţiona cu anhidridă carbonică pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roţi cu pneuri.

Acest prim zbor cu mijloace proprii s-a efectuat în Franţa, la Montesson. Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat circa 50 metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri la o înălţime de un metru. Un vânt lateral puternic a făcut ca aparatul să nu poată zbura mai mult, dar premiera era realizată: primul zbor mecanic din istoria omenirii fusese înfăptuit.

După ce avionul a fost reparat și modificat, Traian Vuia a mai făcut două zboruri pe 12 și 19 august 1906. „La ceremonie au participat câteva zeci de oameni, printre ei s-au numărat mulți elevi de la Liceul Pablo Picasso din localitate. Au fost depuse coroane de flori de către primarul localității și autoritățile române.

Din delegația română au făcut parte Dumitru Prunariu și Aleodor Frâncu (fostul șef al Romatsa-n.red.). Amintirea lui Traian Vuia e foarte prezentă la Montesson, unde există și o piațetă cu numele sau, precum și o expoziție permanență cu lucrările sale”, a declarat ambasadorul Luca Niculescu pentru HotNews.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: