Totul despre schimbările iMessage in iOS 10

Totul despre schimbările iMessage in iOS 10

După câteva zile de experimente cu noul firmware, schimbările iMessage în iOS 10 mi se pare cele mai interesante, chiar dacă nu sunt toate atât de evidente.

Au trecut câteva luni de la WWDC 2016, iar Apple s-a ținut de cuvânt și a lansat poate cel mai semnificativ update pentru sistemul de operare preinstalat pe toate iDevice-urile. iOS 10 este de poate de 10 ori mai diferit vizual de iOS 9, decât este iPhone 7 de 6S. Trecând însă peste glumițe, noua versiune introduce niște schimbări radicale de concept și funcționalitate. Ca în orice alte circumstanțe, unele s-ar putea să vă încânte, altele nu. Sunt șanse semnificative ca unele să treacă neobservate. În cazul meu particular, iMessage în iOS 10 este un pas important în direcția corectă pentru platforma de mesagerie Apple.

Noua versiune de iMessage, deși s-ar putea să nu vă dați seama la prima vedere, include un amalgam de elemente utile și trucuri, mai mult sau mai puțin originale. Dacă ați mai văzut însă GIF-uri, stickere sau joculețe în WhatsApp, Messenger, Viber sau Snapchat, asta nu înseamnă că nu-și găsesc loc și în iMessage. Mai mult decât atât, implementarea celor de la Apple, în proporție semnificativă, s-ar putea să fie chiar mai prietenoasă decât cea din alte aplicații.

a-totul-despre-schimba%cc%86rile-imessage-in-ios-10-2

Dacă ar fi să le împărțim în două categorii, schimbările răspândite de Apple prin iMessage în iOS pot fi definite ca fiind native și prin intermediul terților. Cu alte cuvinte, încâ de la prima utilizarea a noii aplicații de mesagerie, veți vedea câteva modificări, cele mai multe însă, vor deveni evidente doar după ce ați instalat câteva aplicații terțe din magazinul virtual dedicat pentru această activitate. Merită reținut că s-ar putea să aveți foarte multe aplicații cu extensie pentru iMessage deja instalate. În cazul meu, FineScanner, IMDB, AccuWeather și iTranslate au fost disponibile imediat în iMessage după actualizarea la iOS 10, deoarece aveam aplicațiile omonime instalate cu mult timp înainte.

Lăsând la o parte particularitățile mai mult sau mai puțin futuriste pe care le puteți introduce prin aplicații terțe, cele mai importante sunt elemente de care te lovești fără să faci nimic. Imediat după ce ați început să scrieți un mesaj prin iMessage în iOS 10, în stânga câmpului de redactare aveți trei butoane. Primul este dedicat trimiterii de fotografii și clipui, fiind foarte similar cu cel de dinainte.

Al doilea în schimb, cel cu două degete pe o inimioară, vă permite să trimiteți persoanei de la capătul firului câteva animații pe care le faceți pe loc și câteva desene de mână, după cum se poate vedea în prima captură de ecran din introducerea în acest material. Astfel, după ce ați făcut un tap pe respectiva inimioară, în partea de jos a ecranului veți vedea un locaș în care puteți desena manual sau folosind niște scurtături. Prin scurtături, precum două degete apăsate simultan pe ecran, puteți trimite elemente grafice, precum o inimă care bate sau o inimă frântă – două degete apăsate trase în jos. Toate aceste instrucțiuni le puteți vedea în imaginea de mai sus sau la prima inițiere a acelei componente. Tot acolo, puteți desena ceva sau puteți scrie un mesaj de mână în orice culoare. Ca fapt divers, un mesaj text va fi recepționat în format animat, interlocutorul văzând în timp real cum ați mișcat mâna pentru respectivul text.totul-despre-schimba%cc%86rile-imessage-in-ios-10-3

Expedierea se face prin intermediul butonului albastru din dreapta jos. Dacă scrieți un mesaj obișnuit sau trimiteți orice altceva prin iMessage și țineți degetul apăsat pe butonul de trimitere câteva secunde, vi se vor afișa câteva opțiuni suplimentare. Pe prima pagină, veți putea alege ca următorul mesaj să fie un pic mai discret, să sară în ochi sau să figureze cu Cerneală Simpatică. Funcția din urmă se traduce prin faptul că următorul mesaj va pute fi văzut doar dacă cineva îl atinge. Implicit, este format din punctulețe animate.

În partea de sus a acestei liste de efecte, după ce ați ales opțiunea Ecran, aveți câteva variante de efecte pentru întregul ecran al destinatarului. Printre ele se numără artificii, confeti, lasere, baloane și nu numai. Alegeți unul dintre ele și, din nou, apăsați pe butonul albastru pentru trimitere. Dacă v-ați răzgândit, apăsați pe X-ul roz.

Ultima componentă și cea mai complexă din noul iMessage în iOS 10 se ascunde în spatele magazinului virtual marcat cu litera A făcută din pensule și creioane. După ce l-ați accesat prima oară, veți vedea câteva aplicații pe care s-ar putea să le aveți deja disponibile. În caz contrar, apăsați pe + în stânga sus și alegeți altele noi din AppStore. Cele mai multe dintre ele includ stickere sau GIF-uri. Sunt totuși și câteva jocuri ce se pot juca direct cu prieteni în iMessage, precum Words with Friends. Ca sugestii, ar fi ciudat să nu aveți GIPHY pe telefon, dar iTranslate vă traduce mesaje în orice limbă format text și funcționează impecabil. AccuWeather m-a încântat de asemenea prin intermediul unor stickere cu fenomene naturale. Pentru a naviga rapid printre aplicațiile instalate, face-ți un gest de swipe pe ecran pentru a vedea toate programele disponibile.

Citește și: