Tehnologia care va oferi performanțe de DSLR oricărui smartphone

Tehnologia care va oferi performanțe de DSLR oricărui smartphone

Și utilizatorii de smartphone-uri ar putea realiza fotografii de cea mai bună calitate.

Tehnologia din spatele camerelor foto a progresat enorm în ultimii ani de zile. Cu toate acestea, smartphone-urile încă nu sunt capabile să realizeze fotografii la fel de bune precum cele mai performante camere foto. Din câte se pare, există mai mult motive pentru situația actuală, însă unul dintre ele ar fi lentilele. Mai exact, este nevoie de lentile cu mult mai mari decât cele folosite în prezent pe dispozitivele mobile, pentru a obține rezultate optime.

Însă cercetătorii de la Harvard sunt de părere că pot rezolva această problemă prin introducerea unei noi ”metal-lentile”, astfel că sticla, folosită în mod normal, va fi înlocuită de plăci de quartz. Acestea ar include structuri din oxid de titaniu, ale căror dispunere ar ghida lumina către senzorul foto. Astfel, am obține lentile care au dimensiuni foarte mici și care pot realiza o focalizare mult mai bună decât majoritatea celorlalte, capturând detalii care în mod normal nu ar fi observate.

Probabil și mai important este faptul că asemenea lentile i-ar costa mai puțin pe producătorii de dispozitive mobile. Sticla este dificil de produs, însă aceste meta-lentile ar putea fi fabricate în aceleași locuri în care sunt realizați și semiconductorii. Desigur, proiectul încă se află la început de drum.

Cercetătorii au testat menta-lentile capabile să refracte anumite culori. În cazul unor nuanțe diferite de acelea, fotografiile realizate ar fi fost încețoșate. De fapt, aceasta este și problema pe care echipa dorește să o rezolve în etapa următoare a studiului lor. Nu știm exact cât va dura această etapă, astfel că este greu de prezis când am putea vedea asemenea lentile pe dispozitivele noastre mobile.

Mai este și problema senzorilor. Și aceștia din urmă sunt o componentă extrem de importantă a unui dispozitiv mobil, iar pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor realizate, ar fi nevoie de progrese importante și la acest capitol.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Engadget
Etichete: