Tehnologia care ne-ar putea permite să citim cărți fără să le deschidem

Tehnologia care ne-ar putea permite să citim cărți fără să le deschidem

Așa cum e firesc, noi, muritorii de rând, trebuie să deschidem cărțile pentru a le citi. Aparent, oamenii de știință vor să scape de acest efort care amână plăcerea lecturii.

Oamenii de știință de la MIT au anunțat un prototip al unui sistem bazat pe radiații terahertz (banda de radiații electromagnetice aflată între microunde și lumina infraroșie) pentru a vedea ce se află într-un volum, fără a-l deschide. Desigur, fiind un prototip, reușita nu a fost colosală: oamenii de știință au putut identifica ce scrie pe primele nouă pagini ale unei cărți, dar era scrisă câte o singură literă pe fiecare dintre ele.

Sistemul poate vedea cerneala, iar un algoritm recunoaște litera de pe fiecare pagină. Unul dintre avantajele radiațiilor terahertz e că pot distinge cerneala de hârtie, ceea ce razele X nu pot face. Spațiile dintre pagini îi permit, de asemenea, să facă diferența între pagini. Barmak Heshmat, cercetător MIT, a explicat că metoda sa a fost inspirată de munca anterioară a altor oameni de știință, care au putut vedea ce se află într-un plic fără a-l deschide.

Această descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de instrumente de birou capabile să copieze mai multe pagini în același timp, dar i-ar ajuta și pe cercetători să scaneze cărți vechi, prea fragile pentru a fi deschise fără riscul deteriorării ”Cei de la Muzeul Metropolitan din New York s-au arătat interesați, pentru că vor, spre exemplu, să se uite în niște cărți vechi pe care nu vor să le atingă”, a declarat Barmak Heshmat, inginer electric la Institutul Tehnologic Massachusetts (MIT), coautor al studiului publicat, vineri, în Nature Communications.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: