Tânăra din Vaslui care a revoluţionat lumea ştiinţei și a medicinei

Tânăra din Vaslui care a revoluţionat lumea ştiinţei și a medicinei

Din varii motive, femeile nu se bucură de aceeași faimă ca bărbații în lumea științei. Chiar și așa, Viviana Grădinaru s-a făcut remarcată în America prin inovațiile pe care le-a adus în domeniile cercetării ştiinţifice, tehnologice și medicale.

Conform Adevărul Vaslui, Viviana Grădinaru cercetător principal la California Institute for Technology, este unul dintre cei cei 105 câştigători din acest an ai premiului ”Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, cea mai înaltă distincţie acordată de conducerea SUA tinerilor specialişti în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice. Viviana Grădinaru a ajuns în atenția comunității științifice americane după ce în copilărie fusese unul dintre elevii de excepţie ai învăţământului vasluian.

În vederea recunoașterii rezultatelor cercetărilor care aparțin grupului de câștigători ai premiilor prezidențiale, Casa Albă a anunțat că ceremonia premierii va avea loc la Washington în această primăvară, premiile urmând a fi înmânate de însuși preşedintele Barack Obama.

Născută în Vaslui, Viviana Grădinaru a impresionat comunitatea științifică americană dezvoltând în premieră, în anul 2014, o metodă biochimică prin care se poate face aproape tot corpul unui şoarece transparent. Descoperirea doamnei Viviana Grădinaru va facilita cercetările de biologie şi medicină, aceasta urmând a fi utilizată pentru a studia structura sistemului nervos sau felul în care se răspândeşte cancerul în organism.

Pentru a susține eforturile laureaților, președintele Barack Obama i-a felicitat pe câștigători spunând: ”Aceşti cercetători aflaţi la începutul carierei lor, sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face faţă şi de a înţelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate şi bunăstare”. Mai departe Obama i-a încurajat pe cercetători să fie în continuare un exemplu ”al incredibilei ingeniozităţi a poporului american”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Tânăra din Vaslui care a revoluţionat lumea ştiinţei și a fost apoi premiată de președintele SUA

Absolventă în anul 2000 a Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, Viviana Grădinaru s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde şi-a continuat studiile universitare, devenind în 2012 profesor universitar la Universitatea din Caltech din California. Efortul depus în domeniul cercetării și inițiativele strălucite au făcut ca Viviana Grădinaru să intre în grupul celor mai buni studenți ai universităţii californiene, acolo unde se pare că unul dintre laboratoarele de cercetare deja poartă numele tinerei originare din Vaslui.

”Miracolul” şoarecilor transparenţi a fost descoperit în vara anului 2014. După doi ani de muncă în laborator, Viviana Grădinaru şi echipa sa de la Caltech au anunţat această descoperire revoluţionară în domeniul ştiinţei medicale . Această metodă biochimică unică de schimbare a pigmentului pielii șoarecilor deschide calea către o nouă generaţie de terapii pentru afecţiuni care variază de la autism la durere cronică. În plus, oamenii de ştiinţă vor putea cartografia mai bine sistemul nervos sau modul în care se răspândeşte cancerul în organism.

Tânăra din Vaslui care a revoluţionat lumea ştiinţei și a fost apoi premiată de președintele SUA

Viviana Grădinaru a relatat în presa americană că:”Metodologia noastră are potenţialul de a accelera orice demers ştiintific care ar fi benefic pentru cartografierea întregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici şi organele pot afecta profund cogniţia şi procesarea mentală, dar şi viceversa”.

Deși cercetătorii au reușit anterior să facă transparente unele organe din corpul șoarecilor, aceasta este pentru pima oară când cercetătorii conduși de Viviana Grădinaru au reușit să facă  transparente toate organele din corpul șoarecilor de laborator. Animalele au fost eutanasiate, apoi pielea a fost îndepărtată, iar restul corpului a fost tratat cu anumite substanţe chimice care fac ca musculatura şi organele interne ale şoarecilor, nu şi oasele, să devină transparente.

Citește și: