Sute de stiluri kung fu vor fi transformate în arhive 3D

Sute de stiluri kung fu vor fi transformate în arhive 3D

Un proiect 3D din Hong Kong are de gând să surprindă în imagini 3D sute de stiluri kung fu, pentru ca acestea să nu se piardă, pe fondul rarității multora dintre ele, arată stiridinlume.ro.

Hong Kong-ul vrea cu orice preț să transforme stilurile kung fu într-o arhivă 3D care să fie disponibilă generațiilor următoare, iar tehnologia curentă permite o asemenea sarcină.

Wong Yiu-Kau, un maestru kung fu, a acceptat să meargă într-un studio din Hong Kong, unde a avut de purtat un costum special, de culoare neagră, ce a fost acoperit din cap până în picioare cu markeri reflectorizanți, ansamblul fiind ideal pentru captarea tuturor mișcărilor acestuia.

Doi regizori au urmărit cu atenție toate mișcările pe care acesta le face, lovind cu mâinile și cu picioarele, efectuând fandări și parând lovituri ale unui potențial atacator.

Maestrul kung fu, în vârstă de 54 de ani, este un pionier în cadrul proiectului de realizare a primei arhive 3D de arte marțiale. Proiectul vrea ca acestă tradiție să fie conservată într-o arhivă digitală, deoarece există riscul să fie pierdută pentru totdeauna.

”Atunci când eram elev, am fost învățat aceste mișcări şi mi s-a dat un manual pe care să îl citesc. Acum, mişcările au fost înregistrate şi vor putea fi păstrate și transmise mai departe”, a spus Wong, maestru în stilul Dragonul Sudic din kung fu.

În Asia au fost cultivate câteva sute de stiluri de arte marțiale, ce fac parte din ramura kung fu; popularitatea acestora s-a concretizat pe plan mondial prin intermediul unor filme cu Bruce Lee.

Pe fondul faptului că în ultimii ani, aceste arte marțiale au intrat într-un con de umbră, practicanții lor vor ca tradițiile să fie duse mai departe, iar arhivele 3D vor conserva mai bine de 400 de astfel de stiluri.

Inițiatorii proiectului sunt de părere că noua arhivă 3D va conserva nu doar o disciplină sportivă esențială din patrimoniul din Hong Kong, dar va oferi şi tinerilor practicanți o posibilitate mult mai accesibilă, vizuală, de a învață acest sport.

Citește și: