Studiourile primesc o lovitură importantă în lupta împotriva pirateriei

Studiourile primesc o lovitură importantă în lupta împotriva pirateriei

Unii judecători se pare că s-au săturat de tacticile agresive la care recurg marile studiouri.

Când vine vorba de piraterie, cauza studiourilor pare, cel puțin la prima vedere una nobilă. Până la urmă, avem de-a face aici cu proprietate intelectuală, iar activitățile unor persoane cauzează prejudicii importante unor companii. Însă, pe parcursul timpului, producătorii de conținut au reușit să piardă o mare parte din susținere datorită măsurilor extrem de agresive la care au apelat.

Din cauza acestora, am avut de-a face cu numeroase situații în care oameni de rând erau pedepsiți aspru pentru descărcarea ilegală a unui material. Însă unii judecători din America par a se fi săturat de aceste situații și le cer studiourilor să prezinte dovezi clare pentru a acuza pe cineva de încălcarea unor drepturi. Magistratul Stacie Beckerman, de exemplu, a recomandat respingerea acuzațiilor aduse lui Thomas Gonzales, menționând că adresa de IP nu poate confirma faptul că el a fost cel care a descărcat ilegal filmul ”The Cobbler”, în care joacă Adam Sandler.

După cum scriu și cei de la Geek, asemenea acuzații au devenit comune în ziua de azi, iar, de cele mai multe ori, procesele se desfășoară în același mod. O companie intentează un proces unor adrese IP, care nu sunt asociate cu vreun nume. Ulterior, ea forțează furnizorii de internet să ofere informațiile în legătură cu utilizatorii adreselor respective, după care apelează la amenințări pentru a obține anumite sume de bani (de obicei, de ordinul miilor de dolari).

Însă Beckerman susține că adresele de IP nu indică o persoană, ci un punct final al rețelei unui furnizor. Prin urmare, companiile nu pot demonstra nici implicarea directă, nici implicare indirectă a lui Gonzales. Filmul descărcat ilegal ar fi primit review-uri extrem de slabe, fapt care ar fi făcut amenda cu atât mai usturătoare. În cazul de față, însă, Gonzales a fost ajutat și de faptul că lucrează în cadrul unei clinici, unde multe persoane au acces la adresa IP vizată.

Citește și:
Sursa: Geek