Știință și viață veșnică: proiectul care vrea să conserve un creier uman timp de 100 de ani

Știință și viață veșnică: proiectul care vrea să conserve un creier uman timp de 100 de ani

Oamenii sunt fascinați dintotdeauna de ideea de a trăi veșnic. Prin urmare, cercetătorii din domeniul ştiinţelor neurologice încearcă să găsească noi metode prin intermediul cărora să poată conserva creierul uman, pentru a-l repune în funcţiune ulterior. Aceasta ar fi definiția modernă a vieții eterne.

Specialiştii din cadrul Brain Preservation Foundation au lansat o competiţie de proiecte, menită să-i determine pe cercetători să vină cu propuneri pentru conservarea funcţiilor creierului uman pe o perioadă foarte mare de timp. Ideea câştigătoare va fi recompensată cu suma de 100.000 de dolari. Fundaţia le sugerează oamenilor de ştiinţă să înceapă cu teste realizate pe animale, care pot fi adaptate subiecţilor umani, notează cei de la Discovery.

După o serie de analize și cercetări, competitorii vor trebui să demonstreze că au dezvoltat o tehnică chirurgicală eficientă, prin intermediul căreia creierul uman poate fi conservat cel puţin 100 de ani. Condiţiile principale pe care le pun organizatorii se referă la faptul că participanţii trebuie să folosească pentru studiile lor tehnica de imagistică microscopică disponibilă în momentul de faţă, iar, prin rezultatele pe care le obţin, să demonstreze că procesele neuronale de la nivelul materialului studiat nu au fost alterate.

Până acum, s-au înscris în competiţie doar doi cercetători: Shawn Mikula (Institutul pentru Cercetări Medicale din Heidelberg, Germania) şi compania americană specializată în cercetări de criobiologie, 21st Century Medicine. Mikula s-a prezentat la concurs cu o metodă de tratare chimică a creierelor şoarecilor. Pe de altă parte, americanii au venit cu o tehnică de criogenizare a creierului, care implică infuzarea în celulele cerebrale a unui agent chimic fixativ, care previne formarea gheţii în procesul de criogenizare.

Compania speră că metoda va putea fi folosită în cazul creierelor iepurilor, în primă fază. „Sunt sigur că, în viitor, transferul de informaţii de la nivelul materiei noastre cenuşii va fi disponibil pe cale virtuală. Mai mult decât atât, funcţiile organismului nostru vor putea fi transpuse în ţesuturi realizate integral din material sintetic. Acest lucru se va întâmpla de-abia după câteva sute de ani. Mai mult ca sigur că, până atunci, cei mai mulţi dintre noi nu vor mai exista”, a declarat Ken Hayworth, preşedintele Brain Preservation Foundation.