Steam Stealers este o amenințare pentru mii de conturi de Steam

Steam Stealers este o amenințare pentru mii de conturi de Steam

Estimată la peste o sută de miliarde de dolari, industria de jocuri online nu este o afacere profitabilă doar pentru dezvoltatori și producători, ci și pentru infractorii cibernetici.

Steam este una dintre cele mai populare platforme de divertisment, compatibilă cu mai multe sisteme de operare. Deținută de Valve, are peste 100 de milioare de utilizatori înregistrați și câteva mii de jocuri care pot fi descărcate. Popularitatea ei o face o țintă atractivă pentru grupurile infracționale, care pot vinde datele de identificare ale jucătorilor Steam pentru 15 dolari pe piața neagră. Conform unor date oficiale, publicate recent  de Steam, 77.000 de conturi sunt preluate abuziv și “jefuite” în fiecare lună.

Acum, o nouă specie de malware, cunoscută sub denumirea de Steam Stealer, este suspectată de furtul a numeroase conturi de utilizatori de pe platforma principală a celor de la Valve. Aceasta funcționează ca un program malware comercial, disponibil la vânzare în mai multe versiuni, cu diferite caracteristici, upgrade-uri gratuite, manuale de instrucțiuni, sfaturi personalizate de distribuție și multe altele.

În cazul acestor tipuri de campanii, prețul mediu de pornire este de aproximativ 500 de dolari. Programele Steam Stealer au, însă, un preț mult mai mic, fiind vândute de obicei cu mai puțin de 30 de dolari, ceea ce le face atractive pentru infractorii cibernetici aflați la început. După cum era de așteptat, răspândirea Steam Stealers se face, în principal, dar nu exclusiv, prin intermediul site-urilor clonate, care distribuie programe malware, sau abordarea victimei cu mesaje directe.

Odată ce programul malware ajunge în sistemul utilizatorului, îi fură întregul set de fișiere de configurare Steam. Apoi, îi localizează fișierele Steam KeyValue care conțin datele de identificare ale utilizatorului și nivelul sau.  Dacă obțin aceste informații, infractorii cibernetici pot controla contul utilizatorului. Țintele troienilor Steam Stealer sunt răspândite pe tot globul, Rusia, SUA, Europa (Franța și Germania), India și Brazilia, clasându-se în topul celor mai atacate țări, conform celor de la Kaspersky.

Cele mai multe produse de securitate au o opțiune de “gaming mode”, astfel încât utilizatorii să nu primească notificări decât la sfârșitul sesiunii de joc.Pentru mai multe informații despre cum vă puteți proteja contul pe Steam, puteți accesa acest link.

Citește și:
Etichete: