Stația Spațială Internațională a instalat o rețea specială pentru internet în cosmos

Stația Spațială Internațională a instalat o rețea specială pentru internet în cosmos

Pe măsură ce avansăm în explorarea Sistemului Solar, devine din ce în ce mai esențial să beneficiem de mijloace de comunicare eficiente.

O nouă tehnologie instalată recent la bordul Stației Spațiale Internaționale are scopul de a forma baza unei rețele internaute pentru utilizarea în spațiul cosmic. Se numește DTN, iar abrevierea vine de la Delay/Disruption Tolerant Networking. Practic, reprezintă o suită de protocoale create pentru a face față la întreruperi extinse ale conexiunilor, astfel încât să nu fie profund afectate de schimbările din orbită sau de apariția unei planete care poate bloca mijloacele de comunicare.

DTN este gândită pe termen lung, iar scopul e să fie optimizată în așa fel încât să poată face față la multe nave conectate, oferind aceeași calitate tuturor. O rețea bazată pe DTN se bazează pe un proces care implică împărțirea datelor pe bucăți, dar în așa fel încât mesajul să ajungă gata asamblat la destinație. Asta chiar și în cazul în care ordinea datelor e amestecată.

„Experiența noastră cu DTN la bordul stației spațiale poate duce la aplicații terestre adiționale, mai ales în cazul comunicațiilor mobile în cazul cărora conexiunile sunt neregulate și discontinue”, a declarat Vint Cerf de la Google. În unele cazuri, energia bateriilor poate deveni o problemă, iar dispozitivele ar fi nevoite să amâne comunicația până când se remediază.

Planul este de a extinde rețeaua DTN, astfel încât să existe mai multe „noduri” de rețea în spațiu. Pentru a încuraja adoptarea globală a acestui standard, multe părți din DTN sunt disponibile cu open source, ceea ce înseamnă că alți dezvoltatori de hardware și software le pot încerca gratuit. DTN a fost adăugată la Telescience Resource Kit la bordul ISS, cu scopul de a simplifica și îmbunătăți comunicarea între echipamentul terestru și cel spațial. Poate că într-o zi, cei care vor coloniza planeta Marte își vor putea deschide laptopurile pentru a se uita la clipuri cu pisici în loc să lucreze, la fel ca noi toți

Citește și: