SRI te învață cum să eviți hackerii atunci când vrei internet gratis

SRI te învață cum să eviți hackerii atunci când vrei internet gratis

Cei de la SRI le oferă câteva sfaturi românilor care pleacă în vacanță și vor să se folosească de rețelele Wi-Fi.

După cum s-a mai spus de atâtea ori, informațiile personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacanței de vară, când turiștii în căutare de internet gratuit se conectează la rețele publice de Wi-Fi, fără să țină cont de riscurile de securitate. În aceste condiții, numeroase companii specializate în securitatea online au oferit sfaturi turiștilor români, pentru a le permite să-și protejeze mai bine datele.

Acum, prin intermediul unei imagini distribuite pe Facebook, Serviciul Român de Informații (SRI) a urmat modelul companiilor de mai devreme, oferind ”cinci sfaturi de securitate pentru un concediu wireless”. Primul dintre acestea presupune ”evitarea rețelelor Wi-Fi publice, întrucât există hackeri care clonează locații de tip free Wi-Fi și accesează datele personale”. Kevin Mitnick, unul dintre cei mai cunoscuți hackeri, a demonstrat chiar și un mod în care un infractor online poate deconecta toți utilizatorii de la o rețea. Atunci când aceștia vor să se reconecteze, el le poate oferi o rețea falsă. Odată conectați, acesta le poate livra programe de tip malware extrem de ușor.

De asemenea, SRI recomandă ”folosirea de către firme a conexiunii de tip VPN, pein care datele transmise sunt criptate”. VPN-urile sunt probabil cea mai bună opțiune la care puteți recurge pentru a deveni anonim pe internet. Spre deosebire de proxy-uri, care iau în considerare doar traficul efectuat prin intermediul browser-ului, VPN-urile normale funcționează cu tot traficul pe internet.

În continuare, autoritățile îi sfătuiesc pe românii aflați în vacanță să folosească în permanență firewall-ul, pentru a preveni eventualele intruziuni, și să acceseze site-uri și servicii web care nu necesită date personale sau parole personale de acces. Nu în ultimul, SRI-ul recomandă accesarea serviciilor web care folosesc conexiuni de tip HTTPS, întrucât acestea sunt criptate.

Citește și: