Snapchat, implicat într-un proces din cauza conținutului sexual explicit

Snapchat, implicat într-un proces din cauza conținutului sexual explicit

Aplicația Snapchat este implicată într-un proces de tip class-action, din cauza acuzației că afișează conținut sexual explicit minorilor, fără vreun mesaj de avertisment.

Procesul a fost intentat de John Doe împreună cu mama sa, după ce adolescentul de 14 ani a dat peste mai multe materiale cu conținut explicit în secțiunea Discover. Curtea din California menționează mai multe articole, cu titluri precum „10 lucruri la care se gândește când nu te poate aduce la orgasm”. Documentul se concentrează în mod deosebit pe un articol publicat de BuzzFeed, cu titlul „23 de poze care sunt prea reale dacă ai făcut vreodată sex cu un penis”. Acolo, utilizatorii au putut vedea capturi din filme Disney, cu texte explicite, care schimbă sensul contextului original.

Spre deosebire de snapurile pe care utilizatorii și le trimit unul altuia, Snapchat are un cuvânt de spus în ceea ce privește articolele publicate în secțiunea Discover. Un purtător de cuvânt al companiei a spus, totuși, că partenerii Discover au independență editorială. Pe de altă parte, sursele The Verge contrazic acest lucru. Potrivit lor, reprezentații companiei examinează „poveștile” pe care Discover le furnizează utilizatorilor în prealabil.

Snapchat are pe iTunes limita inferioară de vârstă setată la 12 ani, din cauza referințelor „rare și blânde” la alcool, droguri, umor ușor burtal, nuditate și teme nu tocmai potrivite minorilor. Termenii de utilizare specifică, totuși, că ar putea oferi servicii adiționale, cu limite de vârstă considerabil mai stricte. Plângerea făcută de John Doe și mama sa nu pretinde ca serviciul să înceteze să publice articole similare pe viitor, ci pur și simplu să adauge avertismente în interiorul aplicației sau să permită control parental în cazul minorilor.

Plângerea menționează și că „În timp ce adulții ar trebui să fie liberi să consume acest tip de material, pe care poate îl găsesc amuzant și spiritual, faptul că Snapchat nu diferențiază conținutul oferit utilizatorilor minori și celor adulți e problematic și e o încălcare a legilor consumatorilor”.

Citește și: