Sistemul nostru solar ar mai putea include și alte planete misterioase

Sistemul nostru solar ar mai putea include și alte planete misterioase

Dacă ești unul dintre oamenii pe care conceptul misterioasei Planete Nouă i-a entuziasmat, vestea că oamenii de știință cred că există mai mulți frați de-ai ei s-ar putea să aibă un afect similar.

O echipă de astronomi a realizat un nou set de calcule referitoarele la datele care au lansat ipoteza Planetei Nouă. Aceste noi numere sugerează că planeta ar putea să nu fie chiar singura, ci că ar mai fi și altele ascunse înspre marginea Sistemului Solar.

Înainte de a detalia noile presupuneri, să avem puțin context: în ianuarie, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au găsit dovezi ale existenței unui corp ceresc pe care l-au numit „Planeta Nouă”, fiind o planetă gigantică, aflată undeva în spatele lui Neptun. Oamenii de știință estimează că Planeta Nouă e de 10 ori mai masivă decât Terra, iar orbita ei în jurul Soarelui e mult mai lungă (undeva între 10.000 și 20.000 pentru a fi completă).

Ipoteza s-a bazat pe mișcările neobișnuite a șase obiecte mari în Centura Kuiper, sugerând că orbitele lor sunt formate de o planetă ascunsă. Acum, o echipă de astronomi crede că aceste obiecte, clasificate drept obiecte extreme trans-neptuniane (ETNO) ar putea fi coordonate datorită unui număr mai mare de planete.

Potrivit lui Carlos de la Fuente Marcos și colegii săi, Raul și Sverre J. Aarseth de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, e posibil ca stabilitatea acestor obiecte cosmice să fie generată de forța gravitațională a unor planete ascunse undeva spre marginea Sistemului Solar, aproape de Planeta Nouă. Totuși, presupunerile lor nu au convins pe toată lumea. În plus, apar din ce în ce mai multe ipoteze legate de planete bizare aflate în Sistemul Solar.

Mike Brown, unul dintre astronomii care a prezentat ideea existenței Planetei Nouă, a fost destul de critic cu studiul. „Cred că e prea devreme să începem să speculăm despre existența unei a doua planete, dar, în general, sunt confuz în legătură cu rezultatele lor. Am avut o analiză aproape identică, iar rezultatele noastre sunt aproape opuse. Nu îmi e clar de ce au obținut un răspuns atât de diferit”.

NASA a fost reținută în legătură cu Planeta Nouă până acum, iar Jim Green, directorul Diviziei pentru Știință Planetară, a rezumat astfel poziția Agenției: „Posibilitatea unei planete noi e, cu siguranță, la fel de incitantă pentru mine, în calitate de om de știință, cât și pentru restul lumii. Totuși, nu e vorba despre o descoperire propriu-zisă a unei noi planete. E prea devreme pentru a spune cu certitudine că exisă o așa-numită Planetă X. Ceea ce vedem e o presupunere prematură bazată pe observații limitate. E începutul unui proces care ar putea conduce către un rezultat incitant”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: