Și utilizatorii de Mac sunt vulnerabili la ransomware

Și utilizatorii de Mac sunt vulnerabili la ransomware

De foarte mult timp, utilizatorii de Mac nu au fost susceptibili la viruși foarte periculoși, dar tocmai a apărut prima infecție de tip ransomware care spulberă acest mit.

Foarte mulți internauți s-au orientat către Mac-uri în ultimii ani în speranța că vor fi imuni la viruși, dar se pare că situația nu mai este la fel de simplă. Cu cât cota de piață a sistemelor Apple a crescut, mai mulți hackeri încep să caute găuri de securitate în ultimele versiuni de OS X.

Un grup de experți în securitate de la Palo Alto Networks au descoperit de curând prima infecție de tip ransomware dedicată exclusiv posesorilor de Mac. Astfel de viruși au devenit populari pe PC-uri deja de câțiva ani, iar rețeta pe care funcționează este cât se poate de simplă. Sistemul vostru este infectat cu un virus, toate fișierele voastre personale sunt criptate folosind o cheie deținută de un hacker iar pentru a le decripta și a recâștiga accesul la ele, trebuie să plătiți o taxă. Mai mult decât atât, dacă nu plătiți respectiva taxă într-un timp relativ scurt, cheile de decriptare sunt șterse chiar și de către hackeri, iar plata recompensei va fi complet inutilă.

,,Acesta este primul care există în sălbăticie și este funcțional, vă criptează fișierele și cere o recompensă.” Cercetătorii de la Palo Alto Networks au confirmat existența virusului, iar la scurt timp după eveniment, Apple a revocat certificatul digital folosit la instalarea sa pe sisteme. Aparent, problema a fost cauzată de o versiune de Transmission, un client de torrent ce a fost modificat de hackeri pentru a vă instala pe PC-uri aplicația ransomware. Între timp, creatorii programului au lansat o versiune actualizată care ar trebui să fie curată.

Un caz recent de infectare cu ransomware ce a avut efecte la scară largă a fost descoperit luna trecută la un spital din Los Angeles. Oficialii spitalului au plătit unui necunoscut 17.000 de dolari pentru a recâștiga accesul la o parte dintre fișiere, în contextul în care, suma inițială cerută fusese de 3,6 milioane dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: