27 ian. 2016 | 06:49

Și-a riscat viața pentru știință împușcându-se în apă

ACTUALITATE
Și-a riscat viața pentru știință împușcându-se în apă

Pentru că uneori domeniile științifice sunt prea plictisitoare pentru cei mai mulți dintre noi, un fizician s-a descis să-și riște viața pentru a face știința mai interesantă.

Printr-un experiment care ar fi putut să se lase cu victime, un individ a decis să stea într-o piscină și să se împuște singur. În majoritatea filmelor, când vedem gloanțe trase spre apă sau direct sub apă, acestea se duc aproape de fiecare dată foarte drept, aproape la fel de precis precum în aer. Pentru a demonstra însă că regulile fizicii aplicate în filme sunt eronate, Andreas Wahl a decis să creeze acest clip.

Nu este nici pe departe cel mai riscant experiment la care a participat fizicianul, dar poate fi considerat unul dintre cele mai concludente și originale. E foarte probabil să nu mai fi văzut până la această oră o pușcă instalată sub apă pe un sistem fix, doar pentru ca trăgaciul să fie apăsat de la distanță prin intermediul unei sfori. În contextul în care Andreas Wahl se afla la doar câțiva metri de arma încărcată, este evident că nu ar trebui să încercați așa ceva acasă. În acest scenariu demn de un sinucigaș, concluzia a fost însă una fericită. Imediat după ce a ieșit de pe țeava puștii, traiectoria glonțului nu a mai avut nici o legătură cu o linie dreaptă, într-un timp foarte scurt ducându-se în jos.

De vină este forța de rezistență a apei cauzată de aglomerația de molecule din lichid. În contextul în care până și voi ați văzut cât de greu vă deplasați într-o piscină, aceeași rezistență, după cum se poate observa în experimentul lui Wahl, este întâmpinată și de un glonț. ,,E mai greu să creezi mișcare în apă decât în aer, deoarece moleculele de apă sunt mai apropiate decât cele de aer.” Pentru a vedea și alte experimente un pic ciudate ale omului de știință, vizionați clipurile de mai jos.


La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele