20 sept. 2016 | 11:58

Serialul „Stranger Things”, inspirat dintr-o teorie extremă a conspirației

ACTUALITATE
Serialul

„Stranger Things” a fost una dintre cele mai mari succese ale Netflix și se pare că sursa de inspirație nu e reprezentată doar de filmele de la jumătatea carierei lui Steven Spielberg, ci și de o teorie a conspirației destul de populară.

Este vorba despre Proiectul Montauk, despre care se pretinde că ar fi fost compus dintr-o serie de experimente guvernamentale efectuate la Camp Hero sau Montauk Air Force Station din Montauk, Long Island. Poveștile despre aceste experimente circulă de prin 1980 și includ tehnologii care ar permite călătoriea în timp, teleportarea și controlul minții, potrivit Business Insider.

Aparent, „Stranger Things” a avut, inițial, titlul „Montauk”, iar sinopsisul confirmă legătura cu această teorie, chiar dacă nu în mod explicit: „Descris ca o scrisoare de dragoste către clasicele anilor ’80, care au captivat o generație, serialul are acțiunea plasată în 1980, Montauk, unde un băiețel dispare fără urmă. Pe măsură ce prietenii, familia și poliția locală caută răspunsuri, sunt atrași într-un mister extraordinar, care implică experimente guvernamentale top-secrete, forțe supranaturale terifiante și o fetiță foarte ciudată”.

Un bărbat numit Preston Nichols, care susține că are amintiri dintr-un experiment specific cunoscut sub numele de „Scaunul Montauk”, povestește în cartea sa, The Montauk Project: Experiments in Timedespre o experiență similară celei trăite de Eleven, înainte să deschidă portalul către cealaltă dimensiune. Practic, omul susține că Duncan Cameron, un bărbat cu puteri paranormale, se putea concentra asupra unei persoane suficient cât să vadă prin ochii ei și să îi preia toate simțurile ca și cum ar fi ale sale.

În plus, în aceeași carte, Nichols vorbește despre un monstru invocat tot de Duncan. Unul păros, mare, înfometat și agresiv, pe care se pare că l-ar fi văzut mai mulți oameni, dar cu înfățișări diferite. Desigur, nu este treaba noastră să investigăm verdicitatea acestor declarații, și preferăm să rămânem sceptici până apar niște dovezi concrete ale faptului că oamenii se puteau teleporta acum 40 de ani. Oricum, e interesant modul în care regizorii „Stranger Things” s-au jucat cu această teorie a conspirației în platourile de filmare.

De asemenea, se pare că a mai fost o sursă de inspirație sinistră, dar care iese din sfera conspirațiilor nedovedite. Este vorba despre celebrul Proiect MK-ULTRA. În anii 1950, CIA a desfăşurat o serie largă de experimente în ceea ce priveşte controlul minţii. Cunoscut sub numele de Unabomber, Theodore Kaczynski este doar unul dintre subiecţii care au avut de suferit în urma testelor făcute de CIA. Într-un alt caz, administrarea de LSD unui expert în arme biologice i-a creat acestuia o criză de conştiinţa, forţându-l practic să povestească detalii despre cercetările sale.