19 mai 2016 | 15:05

Salvare sau coșmar? Metoda inovatoare prin care Google vrea să prevină decesele în trafic

ENTERTAINMENT
Salvare sau coșmar? Metoda inovatoare prin care Google vrea să prevină decesele în trafic

Tehnologia prin care Google ar vrea să prevină decesele în trafic este una extrem de interesantă.

Mașinile autonome Google au deja la activ aproape 3 milioane de kilometri parcurși pe străzile americane, dar nu au fost niciodată cauza unui accident, potrivit statisticilor.

Acestea pot să evite orice fel de obstacol și chiar să anticipeze acțiunile altor șoferi. În anumite situații, însă, un accident nu poate fi evitat nici de cel mai iscusit șofer, la volanul celei mai bune mașini.

Astfel, compania americană a obținut un patent pentru a preveni decesele în asemenea situații, iar tehnologia implicată este una cât se poate de interesantă. Asta deoarece avem de-a face cu ceva similar hârtiei adezive folosite pentru prindere muștelor.

După cum scrie și publicația Verge, partea frontală a unei mașini inteligente va avea un strat lipicios de care pietonii se vor atașa în cazul în care va avea loc un accident.

patent Google

”Adezivul atașează pietonul de mașină, astfel că el va rămâne pe vehicul până când acesta din urmă se oprește. Astfel, va fi prevenit un impact secundar între pieton și șosea sau un alt obiect”, este menționat în materialul care a a însoțit cererea pentru obținerea patentului.

Din câte se pare, numeroase accidentări sunt cauzate nu de către coliziunea inițială, ci de momentul în care pietonul este aruncat de mașină pe pământ.

[related]

Desigur, un strat adeziv pe partea frontală a mașinii nu este ceva ce mulți și-ar dori, din moment ce ar exista riscul ca insecte sau alte lucruri să se lipească de vehicul. Pentru a preveni acest lucru, Google se pare că ar dori sa implementeze și un strat protector, care va acoperi adezivul.

Acesta s-ar sparge instantaneu în momentul coliziunii cu un pieton, iar persoana lovită s-ar atașa fără probleme. Desigur, asemenea soluții dau naștere altor probleme. În cazul de față, pietonul ar putea bloca viziunea șoferului, iar acesta ar risca să piardă controlul mașinii.