Rușii vor să renunțe la Windows: vor trece pe Linux

Rușii vor să renunțe la Windows: vor trece pe Linux

Rușii vor să lovească din nou într-una dintre marile corporații americane. renunțând la Windows în favoarea Linux.

Conform unui consilier rus pe chestiuni legate de internet, Windows ar putea fi înlocuit de Linux pe toate rețelele de PC-uri operate de autorități. Planul a fost menționat de către Serghei Klimenko în cadrul unui interviu cu jurnaliștii de la Bloomberg. Astfel, rușii ar putea renunța la platforma Windows în favoarea unei versiuni necunoscute de Linux.

Motivul, după cum era de așteptat, sunt sancțiunile. Din câte se pare, gigantul din Redmond a atras mânia rușilor în momentul în care a decis să onoreze sancțiunile impuse Statele Unite și Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina. Nu mai puțin de 22.000 de agenții guvernamentale și autorități locale sunt pregătite să renunțe la serviciile Microsoft în favoare unor soluții dezvoltate de producători ruși sau a unor bazate pe Linux.

Mai mult decât atât, Klimenko nu este mulțumit de faptul că unele ”companii străine din sectorul tech nu plătesc taxe, precum cele locale”. Consilierul dorește implementarea unei legi care i-ar forța pe unii jucători importanți de pe piață, precum Google sau Apple, să plătească un TVA de 18% pe serviciile și aplicațiile vândute online.

În trecut, Rusia ar fi desfășurat chiar și unele teste pentru a vedea dacă se poate scoate de pe Internet. Andrei Semerikov, director general al furnizorului de Internet Er Telecom, ar fi primit un ordin de la ministerul de comunicații și regulatorul de Internet național, Roskomnadzor, să blocheze traficul pentru canalele de comunicare străine folosind DPI, un sistem de control de trafic. Scopul a fost să vadă dacă Internetul în Rusia ar putea funcționa dacă ar fi tăiat de la cel global.