Rușii ar fi efectuat primul atac cibernetic asupra unei centrale electrice

Rușii ar fi efectuat primul atac cibernetic asupra unei centrale electrice

În prezent, autoritățile sunt de părere că hackerii ruși s-ar afla în spatele primului atac cibernetic asupra unei centrale.

Luna trecută, o pană de curent fără precedent a afectat Ucraina. După cum scriu cei de la Reuters, nu mai puțin de 80.000 de clienți ai celor de la Pricarpatiaoblenergo au fost privați de curent electric, iar acum, anchetele au parte de primele rezultate. Conform acestora, luna trecută am avut de-a face cu prima pană de curent cauzată de un atac cibernetic efectuat de hackeri.

Vinovații ar putea fi membrii unei grupări din Rusia, denumită Sandworm, dacă este să dăm crezare declarațiilor șefului iSight Partners, companie specializată în securitate cibernetică. ”Este vorba despre o organizație din Rusia, care servește interesele statului respectiv. Nu știm, însă, dacă avem de-a face cu liber-profesioniști”, a declarat CEO-ul iSight Partners.

S-a ajuns la această concluzie în urma analizei unor elemente de software denumite Black Energy 3 și KillDisk, ambele folosite în cadrul atacului. De asemenea, ar fi fost obținute și informații din partea unor surse secrete. Deși serviciul responsabil pentru securitatea statului ucrainean a învinovățit Rusia, ministrul energiei a ales să nu arunce vina asupra cuiva atât timp cât ancheta este în desfășurare.

Sandworm ar fi atacat și infrastructura din Statele Unite în trecut, însă nicio pană de curent nu a fost cauzată. Cu toate acestea, unii susțin că rușii pur și simplu nu și-au dorit să provoace un asemenea lucru în acel moment.

Citește și: