Hackerul român care i-a îngenuncheat pe americani se laudă: ”A fost extrem de simplu”

Hackerul român care i-a îngenuncheat pe americani se laudă: ”A fost extrem de simplu”

Hackerul român Guccifer este celebru în întreaga lume pentru faptul că a reușit să treacă de parolele unor persoane foarte importante din spațiul politic internațional.

Guccifer s-a făcut ”remarcat” inițial după ce a spart conturile unor persoane publice din România, dar nu a vrut să se oprească acolo. Guccifer, pe numele său real Marcel Lehel, este cunoscut pentru faptul că a făcut publice o serie de autoportrete realizate de fostul preşedinte american George W. Bush, că a arătat tuturor „flirturile“ dintre Corina Creţu, membră a Parlamentului European, şi Colin Powel, dar şi că a obţinut numeroase fotografii şi mesaje private ale unor vedete naţionale şi internaţionale.

El a fost capturat de autorități și apoi a fost extrădat în SUA. Greșeala care l-a pus în brațele autorităților americane? A accesat și contul lui Hillary Clinton, soția fostului președinte american Bill Clinton, care candidează și ea pentru președinția Statelor Unite. Un fost expert în securitate cibernetică a precizat că extrădarea lui Guccifer ar putea să ajută FBI-ul să construiască un caz privind compromiterea securităţii serverului privat de mail al lui Hillary Clinton de către o a treia parte, care nu avea resursele sau sprijinul unor servicii de securitate precum cele din Rusia, China şi Iran.

Hackerul român a fost intervievat de Fox News din închisoare și a făcut o serie de declarații interesante.

Spargerea contului de e-mail al fostului secretar de stat american Hillary Clinton a fost ”un lucru facil”, a declarat Marcel Lazăr. ”Pentru mine, a fost ușor… ușor pentru mine, pentru oricine”, a spus hackerul, care se află într-o închisoare din orașul Alexandria, statul Virginia, în așteptarea procesului său judiciar.

Pentru a ajunge la Hillary Clinton, Guccifer a trecut mai întâi prin contul de AOL a lui Sidney Blumenthal. Abia apoi a putut să  aibă acces ”cam de două ori” la serverul fostului secretar de stat. El a descris conținutul mesajelor drept ‘neinteresante” pentru el la acea vreme. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conținea circa 2.200 de e-mailuri conținând informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret, potrivit Agerpres.

Ca reacție la afirmațiile lui Lazăr, stafful de campanie al lui Hillary Clinton, candidată a Partidului Democrat la prezidențialele din SUA din luna noiembrie, a dat publicității miercuri seară un comunicat. „Nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmațiile făcute de acest infractor din celula în care este închis. În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declarațiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea”, se menționează în comunicatul citat.