Românii piratează la cote alarmante și asta îi pune în pericol

Românii piratează la cote alarmante și asta îi pune în pericol

Conform celui mai recent studiu global referitor la software al BSA, utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicențiat la cote alarmante, iar asta îi pune în pericol, potrivit unui comunicat remis Playtech. 

Studiul, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance (trad: Capitalizarea oportunităților prin licențiere corect) și care include în sfera de analiză  consumatori, manageri IT și companii utilizatoare de PC-uri, subliniază că gradul de folosire de software nelicențiat este încă ridicat și că atât persoanele fizice, cât și companiile se joacă cu focul atunci când folosesc programe pentru calculator nelicențiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicențiat și atacurile informatice.

Atunci când se utilizează software nelicențiat, probabilitatea de incidență malware crește spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriașe. De pildă, numai în 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD.

Studiul adaugă și că firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicențiat le presupune prin verificarea faptului că toate programele pentru calculator sunt achiziționate din surse legitime, precum și prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM – software asset management).

Organizațiile care vor pune în aplicare SAM vor ști exact ce programe sunt în rețea și dacă sunt legitime și licențiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activității lor; vor dispune de reguli și proceduri privind achiziția, utilizarea și retragerea de programe din uz; și vor avea programul SAM perfect integrat în afacerea lor.

Studiul mai evidențiază faptul că în România nivelul de programe software instalate pe computere fără licențe corespunzătoare se ridica la 60 de procente. Aceasta reprezintă o scădere de 2 puncte procentuale comparativ cu 2013, cifră indicată de studiul BSA anterior.

Regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicențiat este Asia-Pacific, cu o rată de 61 de puncte procentuale, o scădere de un procent față de situația din 2013, din precedentul studiu BSA. A doua regiune ca rată a folosirii de software nelicențiat este Europa Centrală și de Est, cu 58 de puncte procentuale (o diminuare de trei procente față de 2013), urmată de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncte procentuale (în scădere cu două procente față de 2013). America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută, anume 17 procente, cu toate că și aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 miliarde USD. În Europa de Vest, rata totală a scăzut cu un punct, ajungând la 28 de procente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: