06 nov. 2016 | 12:59

Robotul care ”mănâncă” organisme vii ar putea curăța apele contaminate

ACTUALITATE
Robotul care ”mănâncă” organisme vii ar putea curăța apele contaminate

O echipă din cadrul Bristol Robotics Laboratory a creat un robot capabil să consume organisme vii.

Viteza cu care progresează roboții în ziua de astăzi îi neliniștește pe mulți. Însă aceasta ar putea avea un efect extrem de benefic asupra planetei noastre, lucru demonstrat recent de cercetătorii de la Bristol Robotics Laboratory. După cum scrie și publicația Daily Mail, robotul poate genera energia necesară pentru a funcționa în continuare prin consumul unor organisme vii din apă.

Desigur, nu ne referim aici la vietăți de dimensiune peștilor. Din câte se pare, robotul ar ”mânca” alge, imitând comportamentul organismelor din categoria Salpidae. Acestea din urmă sunt creaturi simple, cu forme tubulare, care filtrează apa și care se hrănesc cu resturi. ”Gura” ar fi reprezentată de o membrană moale fabricată dintr-un polimer, care ar ajuta în procesul de filtrare.

Însă, desigur, nu ar avea un sistem digestiv similar organismelor întâlnite în natură. Acesta ar avea, în schimb, o pilă de combustie microbiană, care, conform Wikipedia, ar funcționa pe baza reacțiilor metabolice ale microorganismelor pe electrozi. Bacteriile ar elibera energia chimică din interiorul organismelor, pe care ar transforma-o ulterior în energie electrică pentru robot.

Pentru a limita cantitatea de energie necesară, oamenii de știință au folosit materiale cât mai ușoare, iar pentru a crește cantitatea de energie produsă, au legat mai multe pile de combustie microbiană în serie. Unul dintre avantajele unei asemenea tehnologii ar fi faptul că robotul nu ar avea nevoie de baterii, ceea ce înseamnă că nu ar fi nevoie de intervenția oamenilor. Astfel, dispozitivul ar fi ideal pentru utilizarea în locurile extrem de inaccesibile, precum un lac extrem de poluat sau o zonă radioactivă.

Desigur, acesta se află, pentru moment, în stadiul de dezvoltare. Apele în care robotul a fost folosit au fost populate de către oameni cu organisme, însă studiile indică faptul că acesta ar putea funcționa și în medii mai dificile.